România în bucate: preparatele tradiționale ale turcilor din Dobrogea
Turul României în bucate ne poartă în comunitatea turcilor din Dobrogea, unde masa este încărcată de bunătăţi! Ne facem plinul cu shuberek, kobete, baclavale şi sarailii, dar trebuie să păstrăm loc şi pentru un fel străvechi de mâncare.
De Redactia Observator la 25.11.2018, 22:33Turul României în bucate ne poartă în comunitatea turcilor din Dobrogea, unde masa este încărcată de bunătăţi! Ne facem plinul cu shuberek, kobete, baclavale şi sarailii, dar trebuie să păstrăm loc şi pentru un fel străvechi de mâncare. Ciorba din carne de vită tocată, o reţetă pe care ar fi ştiut să o facă şi celebrul bucătar Ismail, din serialul "Toate pânzele sus".
Carnea tocată mărunt este secretul unei ciorbe turceşti ca la carte. Reţeta este veche de sute de ani şi se respectă şi azi în comunităţile turceşti din Dobrogea.
Seria Memet, localnică: Am călit carnea, acum introduc ceapa, morcovul şi le mai călesc şi pe acestea puţin şi pe urmă le introduc în zeamă.
Suntem în casa familiei Esfet din satul constănţean Cumpăna. Ciorba din carne tocată de vită este aproape gata. Mai trebuie să fie dreasă cu un amestec din iaurt, zeamă de lămâie şi ouă bătute. Cât timp fiertura se răceşte, femeile se apucă de copturi.
Evelin Esfet, localnică: De la bunici, de la părinţi am luat noi. ştafeta. Ştafeta mai departe şi copiii noştri de la noi.
Copturile sunt toate felurile de mâncare pe care turcoaicele le fac din aluat. Şuberek şi kobete, pentru aperitiv, baclavale şi sarailii pentru desert. Nişte bunătăţi care dacă nu s-ar mânca imediat, ar ajunge la muzeu.
Cristi Cealerea, scriitor: Orice constănţean, în copilărie, a gustat cel puţin odată o mâncare tradiţională de la colegul său tătar sau turc, aşa cum şi aceşti tătari sau turci mâncau din bucătăria noastră.
Valentin Coman, blogger: A rămas în comunitate, în Dobrogea, au rămas aceste obiceiuri de a mânca mâncăruri care nu au deloc un nume românesc, nu sună a mămăligă niciodată.
În bucătărie, femeile trudesc în continuare la aluat. Pentru inspiraţie, o prietenă în costum tradiţional vine să le încurajeze cu un cântec.
Magburea Ismail, cântăreaţă: Acest costum este alcătuit din: tichie, voal subţire, la margine împodobit cu bănuţi.
Este ceea ce purtau aristocratele din Turcia în urmă cu 500 de ani. Totuşi, vedeta zilei rămâne şuberekul. Foaia de cocă se umple cu un amestec condimentat de carne de pui şi vită. Şi nu stă la prăjit mai mult de două minute.
Shuberekul este gata, iar gospodinele spun că trebuie mâncat musai fierbinte. De lângă el nu lipseşte un pahar de ayran, iar pentru un plus de savoare adăugăm o frunză de mentă.
Urmează baclavalele şi sarailiile. Aici aluatul care se umple cu nucă şi miere trebuie să fie subţire cât o foaie de ţigară. Turcii ştiu cum să îl facă, dar mai ales cum să-l mănânce.
Ghiuliunser Cadar, localnică: Partea de jos trebuie să se lipească de cerul gurii. Atunci simţi gustul de baclava.
Masa este gata. Pentru ca savoarea turcească să fie desăvârştă, e completată cu o cafea plină de caimac.