România în bucate: tochitura, preparatul-emblemă al Moldovei
Vă invităm la un tur al României în bucate și mergem mai întâi în Moldova. Acolo, oamenii mândri spun că mâncare ca la ei nu găsim niciunde. În atmosfera unui conac boieresc de altă dată, descoperim tochitura - preparatul emblemă pentru ţinutul lui Ştefan cel Mare.
De Redactia Observator la 03.11.2018, 20:36Vă invităm la un tur al României în bucate și mergem mai întâi în Moldova. Acolo, oamenii mândri spun că mâncare ca la ei nu găsim niciunde. În atmosfera unui conac boieresc de altă dată, descoperim tochitura - preparatul emblemă pentru ţinutul lui Ştefan cel Mare. Înconjuraţi de cioveie - mărunţişuri vechi adunate din casele bătrâneşti - vizitatorii simt că s-au întors în timp. Pentru localnici este o redescoperire a farmecului copilăriei petrecute alături de bunici. Pentru străini, cel mai gustos mod de a cunoaşte tradiţiile locale.
Mămăliga este gata, acum urmează felul principal. Pentru că suntem în Moldova, alegerea vine uşor.
Cum se face tochitura moldovenească
Reţeta, pe vremuri, era mult mai simplă. La pomana porcului oamenii luau mămăliga şi o mâncau cu slănină pusă la înăbuşit. Adică topitură sau, cum se zice în Moldova, tochitură. De atunci, ingredientele s-au mai schimbat. Slănina a fost înlocuită cu pulpa de porc. Şi au apărut şi condimentele.
OANA MIHĂIANU, bucătăreasă: Vin, pentru că acesta-i principalul, piper, cimbru, boia dulce şi usturoi.
Cu foarte puţin ulei, carnea tăiată în bucăţi este pusă pe foc. Avem acum timp să stăm de vorbă şi cu gazda.
DANIEL GORBĂNESCU, manager restaurant: Cei mai mulţi dintre cei care ne trec pragul se regăsesc imediat. În momentul în care au trecut pragul, ei îşi readuc aminte de bunicuţa, străbunica şi toţi cei are le-au fost dragi.
Tochitura cere garnituri tradiționale
Daniel a recreat în centrul Iaşului atmosfera Moldovei de altă dată. Vechiul conac boieresc arată mai puţin a restaurant şi mai mult a muzeu. Toate obiectele de decor sunt luate din casele bătrâneşti.
DANIEL GORBĂNESCU, manager restaurant: Acest dulap e făcut, poate, la lumina lumânării, nu ştiu, poate s-a râs, poate s-a plâns în momentul în care s-a făcut o ie, un mobilier din ăsta. Deci cred foarte mult în poveştile lucrurilor.
Cât am stat la poveşti, în bucătărie lucrurile au avansat. Pe lângă carnea de porc, bucătăreasa a pregătit ouă prăjite şi brânza de burduf. Garnituri tradiţionale pentru reţeta emblemă a Moldovei.
După aproape o oră de muncă, tochitura tradiţională moldovenească este gata, însă aceasta nu poate fi servită fără o mămăligă sănătoasă, exact aşa cum o făceau şi bunicile noastre pe vremurii, tăiată în bucăți cu aţa.
Testul degustării
Farfuriile frumos ornate sunt astfel gata să treacă testul muşteriilor. Se aşează la masă doi critici redutabili. Un italian care va gusta din tochitură pentru prima dată, dar şi o fată de-a locului, care cunoaşte exact gustul autentic.
ALBERTO, degustător italian: Este foarte colorat, este plin de decoraţiuni şi îmi place acest lucru, îmi place să simt România reală. Iar mâncarea este perfectă, are un gust foarte bun.
SIMONA, degustător: Mâncarea este foarte bună, este autentică şi poţi simţi şi poţi vedea şi te poţi simţi în interiorul tradiţiilor româneşti,
Dincolo de priceperea bucătăresei, gazdele din Copou au şi un alt secret pentru a-şi ţine oaspeţii mulţumiţi. L-au învăţat de la bunici şi străbunici.
DANIEL GORBĂNESCU, manager restaurant: Ingredientul de bază era dragostea, care nu se mai regăseşte acum în magazin, oricât am căuta, ingredientul ăsta este sold-out.
România în bucate, episodul 2
Turul României în bucate continuă şi în episodul următor, când ajungem în ţinutul fermecat al Dobrogei. Vom sta la masă cu lipovencele, care, îmbrăcate în costume tradiţionale se vor întrece în gătit şi în cântat.
Observator - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰
Stiri Sportive Citește și