Georgiana suferă de paralizie cerebrală și are nevoie de ajutor
„Picioare grele", aşa îşi descrie o fetiţă de opt ani mersul greoi care o face dependentă de sprijin permanent. Georgiana are paralizie cerebrală, dipareză spastică. De la un an face zilnic mai multe tipuri de terapii, dar efortul ei a ajutat-o şi o ajută doar să nu fie într-un scaun cu rotile. Spasticitatea dictată de boală şi durerile nu au cum să dispară fără operaţie.
De Redactia Observator la 31.12.2019, 09:02„Picioare grele", aşa îşi descrie o fetiţă de opt ani mersul greoi care o face dependentă de sprijin permanent. Georgiana are paralizie cerebrală, dipareză spastică. De la un an face zilnic mai multe tipuri de terapii, dar efortul ei a ajutat-o şi o ajută doar să nu fie într-un scaun cu rotile. Spasticitatea dictată de boală şi durerile nu au cum să dispară fără operaţie. Iar operaţia necesară Georgianei, extrem de scumpă, se face în Statele Unite. Printr-o donatie de 2 euro la numarul de sms 8848 puteţi să contribuiţi la fondul de solidaritate al campaniei "Vreau să Ajut", din care va fi sprijinită Georgiana, dar şi alţi copii.
Pe Georgiana am găsit-o la ora de terapie cu prietena ei Gloria. De trei ani, fetița și calul lucrează împreună săptămânal. Iar Gloria o ajută pe Georgi nu doar să își mențină echilibrul ci și să se concentreze și să-și coordoneze mișcările.
ANDREEA JACOTĂ, PSIHOLOG, TERAPEUTUL GEORGIANEI - Atunci cand punem copilul in șa, se propagă o mișcare tridimensională pe coloana vertebrală care activează sistemul nervos central. Focusare, concentrare, toate acestea vin din acest demers, din acest proces.
Georgi a parcurs un drum lung. S-a născut prematur, cu un kilogram și jumătate, și a primit șanse reduse să rămână în viață.
LUMINIȚA COCIU, MAMA GEORGIANEI - Adică șansele sunt de 50 la sută. Pentru ca, ulterior, aveam să aflăm, la naștere a avut asfixie perinatală. La un an am sesizat că ceva e în neregulă. Nu putea să își țină capul foarte bine, nu stătea în funduleț. Atunci am fost la neurolog și ne-a dat vestea că are paralizie cerebrală.
Georgi a fost dusă de părinți la mai multe tipuri de terapii, de la kineto și înot până la terapia cu Gloria.
GHEORGHE TUDOR, PSIHOLOG, TERAPEUTUL GEORGIANEI - Schimbarea a fost în primul rînd la nivel motric, de mers, o evoluție lentă dar sigură. Calul are un efect foart benefic pentru acest tip de afecțiune. Și pe plan emeotional, și pe plan fizic este o schimbare vizibilă.
LUMINIȚA COCIU, MAMA GEORGIANEI - Este prizonieră în corpul ei. Ea știe să facă foarte multe mișcări pe care le-a învățat la kineto dar spasticitatea nu-i dă voie.
Georgi este unul dintre copiii consultați la București acum un an de doctorul Park. El i-a explicat mamei că perspectivele pentru Georgi sunt foarte bune: va putea sa mearga independent in spatii protejate și cu sprijin, walker sau carje, pe distante lungi, va dobandi echilibrul pe care acum nu-l are si va scapa definitiv de spasticitate.
Puteti contribui la fondul de solidaritate al Campaniei "Vreau sa ajut" donand doi euro prin SMS la numarul 8848, numar pus la dispozitie de Orange, Telekom Romania Mobile si Vodafone pentru Campania "Vreau sa ajut".