Vreau să Ajut! Francesca are tetrapareză spastică şi are nevoie de alutor
Francesca este o fată cu o poveste ca a altor zeci de copii din România. S-a născut prematur, nu i-au fost date şanse de supravieţuire, dar a învins moartea ca să ducă după ea o boală gravă.
De Redactia Observator la 31.03.2019, 12:07- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Francesca este o fată cu o poveste ca a altor zeci de copii din România. S-a născut prematur, nu i-au fost date şanse de supravieţuire, dar a învins moartea ca să ducă după ea o boală gravă. Tetrapareza spastică de care suferă este o afecţiune care poate fi ştearsă aproape în totalitate printr-o operaţie pe care puţini medici din lume ştiu să o facă excelent.
Unul dintre aceștia a făcut deja bine mulți copii români şi la el, în Statele Unite, trebuie să ajungă şi Francesca. De aceea, vă rugăm să fiţi alături şi de această fată şi printr-o donatie de 2 euro la numarul de sms 8848 să contribuiţi la fondul de solidaritate al campaniei "Vreau să Ajut".
Mama Francescăi: Prognosticul ca ea să trăiască era minim spre deloc. A stat două luni la incubator.
Incubatorul și voința au ținut-o pe Francesca în viață. Avea sub un kilogram când s-a născut și multe probleme de sănătate. Pe cea mai gravă, tetrapareza spastică, medicii au diagnosticat-o târziu și nu acasă, în România.
Claudia Zavera, mama Francescăi: Am făcut niște investigații în Germania și abia atunci am avut diagnostic corect si precis.
Iar din acel moment, Francesca a fost dusă de mama ei la toate terapiile care se fac în țară pentru paralizii cerebrale. De mai bine de 15 ani, fata lucrează aproape zilnic cu medicul ei din Craiova, Florin Gherghina.
Francesca: La început nu mi se dădeau prea multe șanse și primul meu obiectiv a fost să stau și eu în fund, să nu fiu chiar la pat.
Dr. Florin Gherghina, medic fiziokinetoterapie: Pe la 5-6 ani a început să-și țină capul, apoi am reușit să o ridic pe genunchi iar acum am ajutat-o cu mersul.
În anii de terapii, Francesca a învins imobilizarea la pat și face mai mult decât putea spera familia ei. Este, însă, acum într-un punct de răscruce.
Mama Francescăi: În momentul acesta am ajuns cam în punctul maxim dpdv al recuperării, ea deplasându-se cu ajutor, pe distanțe scurte, de o mână, iar pe distanțe lungi, în căruț.
Cu toate astea, Francesca luptă să ducă o viață normală. Vorbește fluent engleză, turcă și spaniolă, poate conversa în italiană și franceză și este o elevă cu rezultate excelente.
Prof. Irina Milotinescu, diriginta Francescăi: A obținut rezultate foarte bune, de pildă în clasa a noua a avut 9.91, 9.97 în clasa a zecea, deci medii foarte, foarte mari.
Ambiția este poate cea mai mare calitate a acestei fete căreia medicii nu îi dădeau șanse la viață. Și după ce a învins moartea, și după ce a luptat să nu zacă în pat, Francesca se roagă acum pentru încă o șansă: să ajungă în Statele Unite la medicul care salvează pacienți cu paralizii cerebrale.
Francesca: Cred că șansa mea stă în această inter venție chirurgicală, rizotomie dorsală selectiva, care se poate face numai în Amercia. Dacă Dumnezeu mi-a deschis drumul asta prin oameni care să fie în adevăratul sens al cuvântului mereu aproape, atunci am zis că Dumnezeu are planuri mai bune decât cel pe care îl aveam eu.
După operația din America, asemenea copiilor deja operați de doctorul Park, Francesca va trebui să se întoacă în sala de recuperare pentru că intervenția chirurgicală fără kinetoterapie ar fi incompletă.
Dr. Florin Gherghina, medic fiziokinetoterapie: O vom lua de la capăt dar, sincer, abia aștept pentur că e ca și copilul meu și vreau să îl văd o data pe picioare, vreau să îl văd o data reintegrate total în aceasta lume.
Francesca: Motto-ul meu în viață este să nu renunți niciodată, indiferent de cât de greu ar fi pentur că dacă lupți ai o șansă să pierzi, dar dacă nu, ai pierdut deja.
Puteti contribui la fondul de solidaritate al Campaniei "Vreau sa ajut" donand doi euro prin SMS la numarul 8848, numar pus la dispozitie de Orange, Telekom Romania Mobile si Vodafone pentru Campania "Vreau sa ajut". Sau, sunand la numerele afisate pe ecran, din reteaua Telekom, reteaua de telefonie fixa.
Aceste numere sunt alocate gratuit Campaniei Vreau sa Ajut. Puteti dona trei, cinci sau zece euro. Din fondul de solidaritate al campaniei o putem ajuta pe Francesca dar si pe alti copii. Puteti dona si nominal in conturile Fundatiei Mereu Aproape, deschise la BRD, in lei si in euro. Romanii din strainatate pot contribui online sau prin paypal mentionind numele Francesca.
Mama Francescăi: Sa se gandeasca la orice copil, nu numai la copilul meu, orice copil are nevoie de o viață mai bună și în cazul lor înseamnă independență.