De patru ani, într-o pădure din România stă ascunsă o bombă ecologică. A otrăvit totul în jur şi a ajuns la fântânile oamenilor
România are un muzeu al poluării ascuns de patru ani într-o pădure din Vâlcea. O groapă de gunoi uitată de autorităţi, din care curge otravă în râuri. Dosarul de la Măldăreşti e blocat de aproape doi ani în instanţă, firma responsabilă e in procedură de faliment, iar Garda de Mediu pare legată la mâini. Nu doar că bomba ecologică de acolo ne pune sănătatea în pericol. Acum riscăm şi amenzi europene. La patru ani de la incendiile din Măldăreşti, o echipă Observator s-a întors ca să dezgroape problema.
De Bianca Iacob la 14.10.2021, 21:09Insistența. E ceva ce îi deranjează pe cei care speră că dezastrul din urma lor se uită. Că pot ascunde gunoiul sub preș până când nimeni nu-i mai întreabă de ce. Așa cum se întâmplă în Măldărești, Vâlcea.
Bianca Iacob, reporter Observator: De ce de acum patru ani şi până în 2021 nu s-a făcut nimic cu groapa de gunoi de la Măldărăşti, de ce locul nu a fost ecologizat şi de ce zeama curge în continuare prin pădure, pentru că locul acesta este în pădure.
În 2017, un incendiu a izbucnit la depozitul de deșeuri din Măldărești. O groapă ilegală, întinsă pe trei hectare, sufocată de deșeuri aduse din mai multe județe și depozitate fără nicio noimă în pădure. Focul s-a aprins la mare adâncime și a trimis un nor de fum toxic spre opt localități din apropiere. Patru luni le-au luat pompierilor să stingă flăcările. O misiune pentru care Guvernul a plătit 1,2 milioane de lei. Când pompierii au plecat, în urma lor au rămas aproape 500 de mii de metri cubi de deșeuri.
Bianca Iacob, reporter Observator: Ce vedem aici este rezultatul autorităţilor, ce au putut să facă în atâţia ani.
- Un sat cu 3.000 de locuitori dă o lecţie României despre reciclare. Totul a început după ce primarul, în...
- Ministrul Mediului, critici dure la adresa Gărzii de Mediu după dezvăluirile Observator. Reacţia lui Tanczos...
- După noi, gunoiul. Străinii ne trimit gunoaie, iar noul şef al Gărzii de Mediu îşi dă aprobarea. Deşeurile...
Bombă ecologică într-una dintre pădurile ţării
Firma căreia îi aparține groapa trebuia să ecologizeze zona încă de atunci. A dat între timp faliment şi reprezentanţii ei n-au fost de găsit.
Și Primăria, și Garda de Mediu din Vâlcea se declară legate la mâini.
Reporter: De ce nu a ecologizat?
Ştefan Păun, reprezentant Garda de Mediu Vâlcea: Nu vrea să ecologizeze. Amenzi i-am dat în fiecare an. Le contestă. Instanţa a spus că nu este o urgenţă.
Reporter: Nu este urgenţă ce se întâmplă aici? Un dezastru ecologic nu este urgenţă?
Reporter: De ce ne ia atât de mult să ecologizăm o zonă?
Florin Guran, comisar Garda de Mediu: Acolo avem foarte multe sesizări. Nici nu mai ştiu câte sunt, dar, în continuare acolo este o societate, nu este statul.
Reporter: Este încă o dovadă că statul este legat la mâini atunci când vine vorba de a trage la răspundere pe cineva care provoacă un prejudiciu mediului.
Tanczos Barna, ministrul Mediului: Aş formula atlfel. aş spune că până acum nimeni nu a conştientizat la nivelu statului român şi la nivelul organelor de anchetş impactul şi importanţa, gravitatea unor asemenea evenimente şi şir de acţiuni.
Gravitatea o scriu negru pe alb procurorii - în dosarul care se află de doi ani pe masa judecătorilor. Gunoiul aruncat timp de şapte ani la Măldăreşti pune în pericol sănătatea şi chiar viaţa a mii de localnici. Levigatul s-a scurs direct în sol, în pârâul Goruneţ şi de acolo în aval, spre casele oamenilor. Inca din 2016, rapoartele anchetatorilor arătau o contaminare puternică a apelor din fântâni. Ce au arătat analizele se vede şi cu ochiul liber.
Bianca Iacob, reporter Observator: Şi ca să vedem mai bine culoarea, o să iau un pic de apă din asta de aici în pahar... Este zeamă care se scurge de la gunoaie. Culoarea este ruginie.
Nu doar că gunoiul ne otrăvește apa. E suficientă o scânteie pentru ca muntele toxic să se aprindă din nou. Incendiile izbucnite la gropile de gunoi ne pun pe toți în pericol, pentru că degajă substanțe puternic cancerigene. Doar vara trecută, flăcările au cuprins trei mari gropi de gunoi. A ars inclusiv depozitul de deşeuri periculoase din Brazi, Prahova.
Dezastre ecologice care rar se încheie cu condamnări. 99 din 100 de infracţiuni de mediu rămân nepedepsite. Garda de Mediu n-are puterea din alte state, nu poate face anchete penale şi nici măcar nu poate intra pe o proprietate fără poliţie sau jandarmerie. Observator cere schimbarea statului comisarilor, ca să poată aplica legea. Dintr-un motiv simplu: Pentru că este in joc viitorul nostru si al copiilor nostri", spune Tanczos Barna, ministrul Mediului.
SOLICITĂRILE OBSERVATOR, PENTRU O ŢARĂ MAI CURATĂ
-
Reducerea punctelor de frontieră, pentru limitarea importurilor ilegale de deşeuri;
-
Puteri sporite pentru comisarii Gărzii Naţionale de Mediu;
-
Program naţional de colectare selectivă şi reciclare în şcoli.