Antena Meniu Search
x

Video Descinderi la mai multe firme din Măgurele şi Popeşti-Leordeni bănuite de infracţiuni împotriva mediului

Sunt descinderi astăzi la mai multe companii din oraşele Măgurele şi Popeşti-Leordeni, bănuite de infracţiuni împotriva mediului. Peste 100 de agenţi sunt implicaţi.

de Redactia Observator

la 07.04.2022, 14:20

Vezi și

Controalele se fac în mai multe centre de colectare şi de reciclare a deşeurilor, dar şi la persoane fizice. De ieri, incendierea deşeurilor se pedepseşte cu închisoarea, potrivit unei ordonanţe de urgenţă adoptată de Guvern.

Bianca Iacob, reporter Observartor: Ne aflăm în acest moment în Sinteşti. Sunt controale la cei care deţin autorizaţii de la Garda de Mediu pentru colectare şi reciclare de deşeuri. În acest moment, în spatele meu este verificata curtea unui astfel de operator care are autorizaţie de la Garda de Mediu. Vor fi verificate actele în ceea ce priveşte provenienţa deşeurilor, iar mai devreme a fost ridicat un cintainer cu zeci de tone de deşeuri neferoase, s-au dus la Remat pentru cântărire şi verificarea actelor. Sunt bănuiţi de infracţiuni economice. Sunt în această localitate, dar şi în localităţile din Ilfov mai multe controale. Au fost depistate până acum 14 infracţiuni la furt de electricitate şi Garda de Mediu, care este prezentă aici, la Sinteşti a descoperit  două transporturi ilegale de deşeuri. Această acţiune continuă până după prânz, bilanţul final îl vom avea undeva spre seară în ceea ce priveşte acţiunea de amploare a poliţiei care vine în contextul în care Guvernul ieri a adoptat OUG care modifică legea. Devine infracţiune incendierea de deşeuri, dar şi îngroparea, iar pentru abandonare de deşeuri se dau amenzi destul de mari, amenzi care pot ajunge pentru persoanele juridice până la 100.000 de lei. 

Campania "După noi, gunoiul" a arătat ce fel de substanţe nocive sunt eliberate în aer, în momentul în care sunt incendiate deşeurile de orice fel. România poluată pierde, în fiecare an, un oraş de mărimea Sighişoarei. Îmbolnăviţi de aerul pe care îl respiră, zeci de mii de români mor anual din această cauză. Un alt motiv este şi acela că amenzile nu îi sperie pe cei care se ocupă cu incendierea ilegală de deşeuri. 

Pedepsele reglementate de OUG

Şi incendierea şi îngroparea gunoaielor devin infracţiuni. Vor fi pedepsite cu închisoare de la 3 la 5 ani. În acelaşi act normativ a fost reglementată şi acţiunea de abandonare, care va fi amendată cu 10.000-20.000 de lei pentru persoanele fizice sau cu 50.000-70.000 pentru persoanele juridice. Şi incendierile de vegetaţie, mirişti, liziere vor fi amendate cu până la 15.000 de lei pentru persoanele fizice, iar pentru persoanele juridice amenzile pot creşte până la 100.000 de lei

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Dupa noi, gunoiul » Descinderi la mai multe firme din Măgurele şi Popeşti-Leordeni bănuite de infracţiuni împotriva mediului