Antena Meniu Search
x

Video OUG adoptată de Guvern după campania Observator "După noi, gunoiul". Arderea ilegală de deşeuri se pedepseşte de acum cu închisoarea

Incendierea de deşeuri este de azi infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea! La fel şi îngroparea gunoaielor. Pentru asta, Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă. A fost, de altfel, şi obiectivul Observator, prin campania "După noi, gunoiul"

Bianca Iacob
de Bianca Iacob

la 06.04.2022, 20:33

Vezi și

Deja vorbim despre un fenomen al arderilor ilegale, care pune în pericol sănătatea oamenilor. Campania "După noi, gunoiul" a arătat ce fel de substanţe nocive sunt eliberate în aer, în momentul în care sunt incendiate deşeurile de orice fel. România poluată pierde, în fiecare an, un oraş de mărimea Sighişoarei. Îmbolnăviţi de aerul pe care îl respiră, zeci de mii de români mor anual din această cauză. Un alt motiv este şi acela că amenzile nu îi sperie pe cei care se ocupă cu incendierea ilegală de deşeuri. 

Pedepsele reglementate de OUG

Şi incendierea şi îngroparea gunoaielor devin infracţiuni. Vor fi pedepsite cu închisoare de la 3 la 5 ani. În acelaşi act normativ a fost reglementată şi acţiunea de abandonare, care va fi amendată cu 10.000-20.000 de lei pentru persoanele fizice sau cu 50.000-70.000 pentru persoanele juridice. Şi incendierile de vegetaţie, mirişti, liziere vor fi amendate cu până la 15.000 de lei pentru persoanele fizice, iar pentru persoanele juridice amenzile pot creşte până la 100.000 de lei. 

Situaţia deşeurilor din Bucureşti

Pe acelaşi subiect

Aceeaşi ordonanţă reglementează şi situaţia deşeurilor la nivelul Capitalei. Primăriile de sector îşi pot alege unde să depoziteze deşeurile. Primăria Capitalei nu a reuşit să rezolve problema deşeurilor, aşa că, responsabilitatea o au acum direct cele şase primării de sector. 

"Nu ne-am fi dorit, dar e absolut necesară această acţiune. Această OUG vine să ofere instrumente primăriilor de sector pentru a găsi o cale legală de a depozita deşeurile şi în gropi conforme, dar de asemenea să nu mai existe un singur operator care să dicteze preţul ilegal, din punctul meu de vedere. Doar că fiind singurul operator, până la această ordonanţă, nu avem alternative", spune Radu Mihaiu, primarul Sectorului 2.

Singura regulă este ca depozitul ales să fie la o distanţă de cel mult 100 de kilometri de Bucureşti. "100 de kilometri e cam puţin, dar m-aş fi dus la 150 chiar 200 de kilometri pentru că poţi să obţii un preţ mai bun", crede Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6. Opt gropi de gunoi se încadrează în acest criteriu. Fiecare sector se va orienta spre cel mai apropiat depozit, cu cel mai bun preţ. 

Capitala produce zilnic 255 de camioane cu deşeuri

Capitala produce în medie pe zi 255 de camioane cu deşeuri. La tariful depozitului de la Vidra, acolo unde sunt duse şi acum deşeurile, costurile se ridică la peste 700.000 de lei pe zi. Comparativ, la cel mai mare tarif practicat de o groapă din apropierea Capitalei, costurile pentru aceeaşi cantitate scad şi ajung la 340.000 lei pe zi. 

Tarifele gropilor de gunoi

Cele mai mici tarife, de doar 58 de lei pe tona de deşeuri, sunt practicate la două gropi de gunoi din Dâmboviţa. Cele mai mari preţuri, de aproape 130 de lei pe tonă, sunt în Călăraşi. La aceste sume se adaugă cheltuielile de transport. "Între 4 şi 6, 7 lei pe kilometru. Tarifelor, chiar dacă sunt mai mici în judeţele învecinate, li se va adăuga un cost de transport pentru a transporta deşeurile acolo şi rămâne de văzut dacă se obţine o reducere faţă de costul actual de la Vidra", spune Dan Ceauşescu, director firmă de salubritate.

"Ne vom orienta către aceia care au tarife mai mici şi vom calcula şi costurile de transport. Dacă tarifele vor fi mai mari decât la actualul operator, vom rămâne cu ei", susţine Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6. 

Reacţia reprezentanţilor gropii de gunoi Vidra

Actualul operator de la groapa Vidra consideră că actul normativ încalcă legea: "Poate duce la afectarea trasabilităţii deşeurilor care vor ajunge inevitabil pe câmpuri. Acest proiect riscă să arunce Bucureştiul cât şi Judeţul Ilfov într-o criză totală a deşeurilor", spun reprezentanţii firmei. 

"Au fost multe dezbateri pe această temă, foarte multe dispute. Pe termen scurt, trebuie să oferim soluţii primăriilor", a declarat Tanczos Barna, ministrul Mediului.

Ordonanţa, o soluţie provizorie a problemei

Un sector al Capitalei generează, în medie, mai mult gunoi decât aproape orice judet din ţară. Ordonanţa este o soluţie provizorie a problemei. Municipalitatea trebuie să găsească, şi încă repede, fonduri pentru construirea unei noi gropi pentru depozitarea deşeurilor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Dupa noi, gunoiul » OUG adoptată de Guvern după campania Observator "După noi, gunoiul". Arderea ilegală de deşeuri se pedepseşte de acum cu închisoarea