Antena Meniu Search
x

Video După noi, gunoiul: Ce s-a întâmplat cu gropile de gunoi ilegale din Olt, la un an după dezvăluirile Observator

Anul trecut vă arătam în campania După Noi, Gunoiul dezastrul din Olt, judeţ îngropat sub mizerie în lipsa unei societăți care să se ocupe cu ridicarea deșeurilor. Primarii improvizaseră gropi de gunoi ilegale, la marginea localităților, iar amenzile curgeau lanț. Oltul are acum firmă responsabilă cu deșeurile, iar managementul gunoiului este funcțional. Cel puţin pe hârtie. Ne-am întors să vedem ce găsim în teren şi iată cum stau de fapt lucrurile.

Cristina Oprea
de Cristina Oprea

la 23.09.2022, 21:24

Vezi și

- Nu vă permit!

- Dumneavoastră faceţi o ilegalitate. 

- Vă rog frumos! 

- Ce faceţi?

Pe acelaşi subiect

- Vă arăt!

- Dumneavoastră comiteţi o ilegalitate în momentul ăsta. De ce aruncaţi gunoi la marginea...

- De-al dracu', de-aia! Păi şi unde vrei să-i aruncăm?

- Păi aveţi un contract de salubritate, doamnă. Cum este posibil aşa ceva?

O scenă şocantă, care reflectă însă realitatea de zi cu zi din Izbiceni. Satul e străjuit de munţii de gunoaie, pe care îi ridică tocmai localnicii. Dacă îi deranjezi, devin agresivi.  

Cristina Oprea, reporter Observator: În teorie, platformă pentru depozitarea resturilor vegetale. În realitate, groapă de gunoi în toată regula. Cum arată lipsa crasă de respect pentru lege? Iată, aici găsim răspunsul. La marginea comunei Izbiceni. Printre tone de gunoi 

Nu s-a schimbat nimic la Izbiceni

Dacă în urmă cu un an primarul dădea vina pe lipsa operatorului de salubritate, astăzi nu mai există scuze pentru cei care încă aruncă gunoiul la marginea satului. Și nici pentru simulacrul autorității locale de a face curățenie. Spre platforma de deșeuri vegetale, calea e blocată cu o barieră, ne spune primăria. Se plătește și un portar îi lasă să treacă doar pe cei care au de aruncat vrejuri, crengi, frunze. În teorie.

Cristina Oprea, reporter Observator: Cât de simplu este să afli cine este vinovat pentru tot ce este în jurul nostru? Iată, noi căutăm de doar 5 minute printre gunoaie și am găsit deja două documente de însoțire a unor mărfuri. Trebuie doar să vrei. 

Primăria din Izbiceni nu s-a gândit să îi caute pe vinovaţi

Florin Lazăr, viceprimar Izbiceni: Am pus paznic, am făcut program. 

Reporter: Bun, ați pus paznic, ați făcut program. Dar puteți sa ne spuneți dacă ați și identificat cetățeni care aruncă acolo deșeuri? 

Florin Lazăr, viceprimar Izbiceni: Deocamdată, nu. De când avem paznic, nu. 

Lăsăm în urmă Izbiceni și mergem în Vișina. Sunt vizibil mai puţine deşeuri decât erau anul trecut. Dar unele lucruri tot nu s-au schimbat. 

Cristina Oprea, reporter Observator: La fel ca acum un an, și astăzi, groapa de gunoi de aici, de la marginea comunei Vișina arde. Mirosul este insuportabil iar detaliile din jurul nostru ne dau de înțeles că practica este una obișnuită. Peste tot e plin de cenușă. 

Nimeni nu știe, nimeni nu a văzut cine aruncă 

Primarul spune că nu are cum să îi prindă pe cetăţenii care încalcă legea. 

Marian Stănescu, primar Vişina: De identificat e greu de identificat. Pentru că nu vine nimeni ziua să îl identifici pe camera video că aruncă gunoi.

Și, cu toate că și azi comuna trage ponoasele amenzilor primite în trecut, localnicii continuă să arunce la întâmplare. 

Marian Stănescu, primar Vişina: Tot timpul există riscul să primim alte amenzi. Dar asta e situația.

Altă localitate, aceleași probleme: Corabia. Găsim groapa de gunoi care ne-a șocat în urmă cu un an închisă. Un paznic se jură că doar deșeuri vegetale se mai aduc aici. Groapa s-a mutat spre marginea orașului. 

Cristina Oprea, reporter Observator: Și aici, efortul autorităților de a scoate urbea din mizerie se izbește de lipsa bunului simț. Suntem înconjurați de gunoaie. Peturi, sticle, haine, resturi vegetale, resturi din construcții iar aici, în acest loc, o mulțime de bag in boxuri cu un sos folosit cel mai probabil la un restaurant 

În faţa dezastrului, Garda de Mediu spune că trebuie să avem răbdare

Neacşa Gheorghe, comisar şef Garda de Mediu Olt: Anul acesta n-am mai dat sancţiuni atât de mari. Am dat sancţiuni mai mici. Depozitele vechi deja sunt curate, în mare parte, iar sistemul s-a îmbunătăţit. Trebuie să mai treacă ceva timp până se educă populaţia.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Dupa noi, gunoiul » După noi, gunoiul: Ce s-a întâmplat cu gropile de gunoi ilegale din Olt, la un an după dezvăluirile Observator