Video Campania Observator "După noi, gunoiul" schimbă legea. Cum s-a descoperit că la staţia de sortare Căţelu se îngroapă deșeuri
Plângere penală pentru staţia de sortare de la Căţelu. Firma de salubritate a sectorului 3 este acuzată că ar fi îngropat deşeuri în curtea staţiei. Plângerea penală este făcută de Garda de Mediu după ce la începutul lunii mai a făcut un control în urma mai multor sesizări. Pentru că funcţionează şi fără autorizaţie de mediu, staţia a mai primit o amendă de 30 de mii de lei. Primăria ar vrea să mute staţia de sortare în alt loc din sector.
La poarta staţiei de sortare din Căţelu maşinile de gunoi stau la coadă să descarce.
''Mai aveti voie să aduceţi aici deşeuri pentru sortare?
Aşa ni s-a spus, aşa am făcut.
Cine v-a spus? De la primărie?
- Prima plângere penală pentru infracțiunea de îngropare de deșeuri, după campania Observator "După noi, gunoiul"
- Amenda pentru camparea ilegală din Delta Dunării va fi majorată pentru a-i descuraja pe cei care lasă tone de...
- Reciclarea s-a mutat la sat: "Este benefică pentru mediul înconjurător, pentru comună, pentru sănătatea noastră"
Şefii noştri.
A fost vreo clipă activitatea de sortare oprită aici? Acum o săptămână aţi început?
Da.
Mai pot intra maşinile cu deşeurile aici? Nu este autorizaţia suspendată?
Nu. Doar sortează.''
Deşi staţia de sortare funcţionează fără autorizaţie de mediu pentru că a fost ridicată de către o instanţă de judecată, aici, la Căţelu continuă să vină camioanele încărcate cu deşeuri şi acum s-au ales şi cu plângere penală făcută de Garda de Mediu.Este prima plângere penală de când legea s -a schimbat şi îngroparea deşeurilor a devenit infracţiune care se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 5 ani.
Tanczos Barna, ministrul Mediului: Este un prim caz unde deşeurile tocmai erau acoperite cu un strat de pamant pentru a le face dispărute. Funcţionarea acestei staţii de sortare a creat foarte multe probleme în ultimul timp.
Resturile din construcţii, plastice, ceramică şi lemn ar fi fost găsite îngropate în curtea staţiei de sortare. Pământul pus peste deşeuri ar fi fost tasat şi urma ca totul să fie îngropat sub beton.
Viorel Tufeanu, Garda de Mediu Bucureşti: Este un areal de aproximativ 4 mii de mp şi această suprafaţă nu era reglementată pentru depozitarea de deşeuri. Nu aveau documente privind trasabilitatea acestor deşeuri.
Campania "După noi, gunoiul" schimbă legea în România
Potrivit surselor Observator, Garda de Mediu ar fi săpat în curtea staţiei de sortare din loc în loc. Plângerea penală este deja pe masa procurorilor. Contactaţi de Observator, reprezentanţii Primăriei sector 3 pasează responsabilitatea firmei de salubritate pe care de altfel o deţine.
Gunoaiele au devenit o problemă naţională, sunt munţi nu doar pe câmpuri, ci şi în oraşe. Observator prin campania "După noi, gunoiul" a reuşit să schimbe legea. Dar nu ne oprim. Este nevoie şi de infrastructură pentru depozitarea deşeurilor.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰