"10 litri de lapte, 60 de ouă şi doi pui". Produsele BIO cumpărate direct de la poartă, la mare căutare. Comercianţii nu mai fac faţă cererilor
Comerțul "la poartă" este, din nou, la modă. Pentru că eticheta "BIO" nu li se mai pare suficient de convingătoare, tot mai mulţi orăşeni apelează acum la producătorii locali pentru a cumpăra lactate, ouă sau carne. Chiar dacă produsele sunt puţin mai scumpe faţă de supermarket, pentru gustul fără conservanţi, clienţii sunt dispuşi să plătească.
De Mădălina Chiţac la 12.05.2022, 10:23După decenii petrecute în Iaşi, Marian Sandu s-a mutat la casă la marginea orașului. Şi-a schimbat şi obiceiurile: nu mai cumpără din supermarket, și-a făcut un abonament la un mic producător local.
Marian Sandu, cumpărător: Merg pe abonament săptămânal de două ori pe săptămână. Iau brânză de vaci și smântână și de trei ori lapte. (...) Nu se compară. Ani buni am luat din oraş din supermarket. Nu se compară gustul și calitatea.
Citește și:La fel ca el, mulți alţii au revenit la comerțul de odinioară, direct la poarta producătorului.
- La Dăbuleni cresc curmale "oltenești". Cercetătorii au în plan să cultive și kiwi, fistic, măsline, arahide...
- 300.000 de euro, ajutor de la stat pentru fermieri. Agricultorii spun că sunt insuficienţi pentru a-i face să...
- Bani de la stat pentru românii care cultivă cartofi. Care sunt condiţiile şi cât vor primi fermierii pentru...
Producător: Pentru diseară aş avea două sticle de lapte, 10 ouă. Pe mâine dimineaţă 10 litri de lapte, 2 kg de brânză, 2 de smântână, 60 de ouă şi doi pui.
Reporter: 60 de ouă? Aşa de multe iau?
Producător: Da, pentru că vine o persoană şi cumpără pentru mai multe persoane.
Gabriel Lazăr, producător local: Prima dată am făcut așa, pentru noi, pentru vecini o găină, un kilogram de lapte. Până s-au mărit cererile şi am mărit efectivul de animale. Cei de la oraş din vorbă în vorbă au ajuns.
Un bărbat a înfiinţat o mică fermă lângă Bucureşti
Şi Robert Croitoru a făcut din dragostea pentru animale o afacere. Şi-a deschis o mică fermă lângă Bucureşti.
Robert Croitoru, proprietar fermă: De la o pereche de măgari, am ajuns la 5 şi am zis că ne oprim. Şi tot au apărut cereri. Nu vrei un măgar sau o măgăriţă? Că dacă nu, o ducem la abator. Le-am luat cu inima şi uită-le aici.
A salvat măgarii, dar ca să nu stea singuri i-a înconjurat cu vaci, capre, curcani şi găini. Acum vinde lapte, brânză, smântână şi ouă.
Robert Croitoru, proprietar fermă: Produsele nu sunt modificate. Sunt direct luate din animal, puse pe masă şi procesate. Deci nu adăugăm nimic, decât cheagul. Nu se bagă lapte praf. (...) De asta şi vine lumea la noi să cumpere.
Produsele fiind naturale, prețul este puțin mai ridicat faţă de ceea ce găsim în piaţă sau la supermarket. Ouăle pleacă de la producătorii locali cu un leu douăzeci bucata, iar laptele costă patru lei pe litru. Pentru carnea de pui oamenii plătesc 22 de lei pe kilogram.
Şi pe internet există mii de anunţuri ale fermierilor care vând produse naturale. Ar trebui să cumpărăm însă doar de la persoane în care avem încredere.