Antena Meniu Search
x

Video Bani de la stat pentru românii care cultivă cartofi. Care sunt condiţiile şi cât vor primi fermierii pentru fiecare hectar

Vin bani pentru cultivarea cartofilor româneşti. Un proiect în acest sens urmează să fie adoptat în curând de către Guvern. Măsura ar urma să mai reducă din exporturi şi să scadă preţurile au atins noi recorduri în ultimul an. 

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 27.04.2022, 20:03

Vezi și

În comuna Mârșani, din Dolj cât vezi cu ochii, câmpurile sunt cultivate cu cartofi. Pe Marian Cocoşilă l-am găsit la muncă. Să cultive cartofi e o tradiţie și principala sursă de venit a familiei. 

Marian Cocoşilă, producător cartofi: Anul trecut a mers mai binişor, la un leu preţul. Dar acum să vedem ce preţ vor avea, că toate s-au scumpit. Motorină, îngrăşăminte. 

Reporter: Îi găsiţi la piaţă cu cât?

Marian Cocoşilă, producător cartofi: Poate dublu. Noi luăm un leu şi intermediarul ia un leu fără să depună un efort. 

Pe acelaşi subiect

În 2008 culturile de cartofi însumau 3500 de hectare numai în județul Dolj. Zece ani mai târziu suprafața cultivată a scăzut cu o mie de hectare iar producătorii sunt tot mai descurajați de greutățile pe care le întâmpină. Situaţia e la fel peste tot în ţară, suprafaţa cultivată cu cartofi s-a redus cu 40%. Tocmai de aceea ministerul Agriculturii vrea să le ofere fermierilor ajutor. 

Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii: Este primul an în care am prevăzut în bugetul Ministerului Agriculturii o sumă de 15 milioane de lei pentru stimularea producătorilor de cartofi, să rămână în continuare în activitate şi să producem o cantitate constantă de cartofi. 

Cartoful s-a scumpit cu aproape 37% în ultimul an

Mai exact 200 de euro pentru fiecare hectar vor primi fermierii. Cu o condiţie: să scoată 16 tone de cartofi la hectar. Ajutorul acordat fermierilor ar urma să aducă, în timp, preţuri mai mici în piaţă.  Cartoful este produsul alimentar care s-a scumpit cel mai mult în ultimul an, cu aproape 37%. Acum, un kilogram de cartofi vechi se vinde în pieţe cu preţuri începând de la 3 lei, iar un kg de cartofi noi costă între 15 şi 20 de lei. Chiar dacă au preţuri mai mari, cartofii sunt consumaţi de către români. Un român consumă, în medie, în fiecare an, 90 de kg de cartofi. 

Cei mai mulţi din import, din ţări precum Belgia, Germania, Franţa, Polonia sau Olanda. Inclusiv restaurantele folosesc cartofi din import. 

Ionuţ Gheorghe, bucătar: Noi importăm cartofii din Olanda, în mare parte. Eu nu am găsit un furnizor să-mi cultive soiul agria, ca să pot să am continuitate tot anul. Atunci prefer să import ca să am continuitate şi calitate. Folosim în jur de o tonă pe lună, o tonă de cartofi. 

Mai marii din Agricultură promit şi alte ajutoare pentru fermieri.

Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii: Am alocat 50 de mil de euro pentru construirea de depozite pentru pstrarea cartofilor in perioada iernii. 

Valoarea importurilor de cartofi din 2021 a fost de 44 de milioane de euro. În schimb, am exportat cartofi de doar 3,6 milioane de euro. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri sociale » Bani de la stat pentru românii care cultivă cartofi. Care sunt condiţiile şi cât vor primi fermierii pentru fiecare hectar