Video La Dăbuleni cresc curmale "oltenești". Cercetătorii au în plan să cultive și kiwi, fistic, măsline, arahide sau smochine
Uitaţi de curmalele chinezeşti sau de arahidele americane. În curând am putea avea astfel de produse chiar de pe meleagurile noastre. Mai multe fructe şi legume de peste mări şi ţări s-au aclimatizat de minune la staţiunea de cercetare agricolă de la Dăbuleni.
- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
În timp ce pomii fructiferi tradiţionali fac faţă cu greu schimbărilor climatice, culturile exotice prind rădăcini la noi în ţară. De mai bine de 4 ani, cercetătorii de la Dăbuleni studiază curmalii chinezeşti, care s-au aclimatizat de minune în patria pepenilor.
"Curmalul chinezesc, Ziziphus Jujuba, se comportă foarte bine, pentru că el nu a pornit în vegetaţie. El va porni în vegetaţie la sfârşitul lunii aprilie, când şi imediat înfloreşte şi leagă fructele, curmalele chinezeşti, poate, de ce nu, vom avea în curând şi curmale olteneşti"
Cristina Oprea, reporter Observator: Ca să treci de la pepene la curnal îți trebuie doar puțin curaj. Arbustul începe sa dea rod din al treilea an de vegetație și, spre deosebire de pepene, este o investiție pe termen lung.
Şi nu doar Curmalul a trecut testul înghețurilor și a secetei extreme. câştigă teren şi cartoful dulce. Peste zece soiuri s-au adaptat solurilor din Oltenia. Iar recolta este mai mult decât generoasă: cel puțin 30 de tone la hectar.
Aurelia Diaconu, director stațiune de cercetare: Cartoful dulce este deja o specie de a noastră. O găsim deja la fermieri, deja o găsim în supermarket ca şi cultură bio convenţională.
Peste mări şi ţări, cartoful dulce a dus la înflorirea unei industrii
Cristina Oprea, reporter Observator: În Coreea, cartoful dulce este ingredient de baza nu doar în bucătărie sau clasicele chipsuri. Jeleul de cartof sau chiar sucurile din cartof sunt la mare căutare.
Despre culturile minune au auzit şi agricultorii din Dăbuleni. Iar unii dintre ei sunt gata să le şi încerce, dar doar după o cercetare proprie.
Cercetătorii au acum în studiu și alte culturi: kaki, kiwi, fistic, măsline, arahide sau smochine.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰