Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video 300.000 de euro, ajutor de la stat pentru fermieri. Agricultorii spun că sunt insuficienţi pentru a-i face să reducă preţurile la carne, lapte sau ouă

Pentru al doilea an la rând, statul oferă ajutor fermierilor pentru a mai acoperi din pierderile care s-au acumulat în ultima perioadă. Fermele de animale vor putea primi până la aproape 300.000 de euro. Chiar dacă banii sunt mai mulţi ca anul trecut, tot sunt insuficienţi, spun agricultorii şi, în niciun caz, nu vor duce la preţuri mai mici la carne, lapte sau ouă. 

de Mădălina Chiţac

la 04.05.2022 , 17:38

Mihai Fluctu are o mică fermă cu 60 de vaci în judeţul Suceava. De doi ani însă, îl costă tot mai mult să-şi ţină afacerea pe linia de plutire. 

Mihai Fluctu, fermier: Începând de la îngrăşăminte, motorină, seminţe. Preţurile s-au triplat, dacă vorbim de îngrăşăminte. Dacă era 1400 tona, acum e în jur de 3500. Şi seminţele s-au scumpit cam cu 30%. Motorina nu mai vorbim. 

Datele asociaţiilor din domeniul agriculturii arată că, între anii 2010 şi 2020, au dispărut un sfert din fermele româneşti. Iar de când a început pandemia, micile expoataţii agricole supravieţuiesc cu greu. În jur de 20% au mari probleme cu banii. Ministerul Agriculturii promite să ajute.

Vezi și

Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii: Sunt alocaţi 170 de milioane de lei pentru sectorul bovin, 167 pentru suine şi 116 milioane de lei pentru sectorul avicol. Fermierii care vor beneficia sunt în număr de peste 95 de mii. Sunt entităţi înregistrate juridic. 

Pe acelaşi subiect

Mădălina Chiţac: Suma totală care va fi acordată fermierilor se ridică la aproape 92 de milioane de euro, bani europeni. O fermă, indiferent de cât de mare este, va putea primi cel mult 290 de mii de euro. Banii vor fi acordaţi până la sfârşitul lunii iunie. 

Bani europeni pentru fermele româneşti

Banii se calculează în funcție de numărul de animale. La porci, spre exemplu, pentru fiecare animal fermierul primeşte 30 de euro. 

Vlad Macovei, Asociaţia Forţa Fermierilor: La vită şi la pasăre, după ce se primesc cererile şi după ce se vede exact numărul de animale pentru care a fost depusă cererea, se va împărţi plafonul respectiv la numărul de animale şi va rezulta cuantumul pe cap de animal. 

Deşi le prind bine banii, fermierii spun că sunt prea puţini. 

Mihai Fluctu, fermier: Diferenţa este foarte mare între subvenţia pe care o iau anumite ţări din Uniunea Europeană. Noi tot timpul a fost un pic mai defavorizaţi şi marginalizaţi faţă de alţi fermieri. În Olanda, Germania se ajunge pe cap de animal la 400-500 de euro. 

Vlad Macovei, Asociaţia Forţa Fermierilor: Necesarul de finanţare şi de asigurare a unei relansări a sectorului zootehnic din România. Vorbim de miliarde de euro. 

În ultimul an, carnea, laptele şi ouăle produse în fermele româneşti s-au scumpit şi cu 30%. Marea problemă este că mâncarea românească se găseşte tot mai greu în magazine şi pieţe. Spre exemplu, reuşim să producem doar 20% din carnea de porc pe care o consumăm. Până acum, în jur de 16 mii de fermieri au depus cereri pentru a primi ajutor. Ceilalţi mai au timp să se înscrie până pe 12 mai. 

Mădălina Chiţac Like

Mi-am dorit mereu să am locul ăla de muncă “ieșit din tipare”. Îmi plac oamenii și lucrurile palpitante, îmi place imprevizibilul și ineditul. Iar reporteria are din plin așa ceva.

Comentarii


Întrebarea zilei
Unde veți petrece sărbătorile, în ţară sau în străinătate?
Observator » Ştiri economice » 300.000 de euro, ajutor de la stat pentru fermieri. Agricultorii spun că sunt insuficienţi pentru a-i face să reducă preţurile la carne, lapte sau ouă