6.000 de tineri s-au înscris pentru cele 5.000 de posturi din Armată. Vor primi salariu de peste 2.000 de lei, sporuri şi indemnizaţie pentru chirie
Peste 6.000 de tineri îşi doresc să fie militari de profesie. Băieţi şi fete, se luptă pentru cele 5.000 de locuri de soldaţi şi subofiţeri scoase la concurs de Ministerul Apărării. Dacă vor trece testele medicale şi fizice, vor fi angajaţi cu carte de muncă. Vor primi, pentru început, între 2.000 şi 4.000 de lei.
De Cosmina Balint la 19.03.2024, 20:08În nici două luni, cât a durat campania de recrutare, MApN a reuşit să convingă peste 6.000 de tineri să îmbrace uniforma militară chiar şi în contextul războiului de la graniţă. Ionuţ are 23 de ani şi este unul dintre ei.
5.000 de posturi în Armata Română
"Reprezintă ceva serios pentru mine şi bărbătesc. Te disciplinează şi te face mai cu capul pe umeri. Nu am frică de război, dacă o fi să înceapă, că până la urmă... Pe viitor aş vrea să ajung ofiţer, pe telecomunicaţii", spune Ionuţ Constantin, recrut.
Este a treia oară când încearcă. "Proba sportivă a fost mai grea. Proba de rezistenţă de 2 km - 10 minute 30 era maximul. M-am antrenat 3-4 luni pentru asta, că nu sunt prea atlet", adaugă Ionuţ Constantin, recrut.
- Armata Română continuă recrutările. MApN a scos la concurs peste 4.000 de posturi: de la cât încep salariile
- Peste trei sferturi dintre români consideră că războiul din Ucraina este periculos pentru România - Sondaj INSCOP
- Când vor sosi primele drone Bayraktar în România. Armata Română înfiinţează un batalion special la Timişoara
Ce aşteptări are Ionuţ, recrut
Ca militar, Ionuţ se aşteapă să treacă prin cele mai dure probe, iar antrenamentul să îl călească aşa încât să facă faţă oricărei situaţii. "Cred că o să ma trezească la 5 dimineaţa cu înviorare şi abia aştept. Chiar îmi place chestia asta mai dură. După aia înviorarea, alergarea de dimineaţă şi ce ne-o mai pune să învăţăm, să tragem cu arma", continuă Ionuţ Constantin, recrut.
"După probele de selecţie, cei care vor fi declarați admiși vor urma o perioadă de pregătire. Soldaţii vor îmbrăca uniforma militară din prima zi de instrucție pentru un interval cuprins între 4 săptămâni şi 3 luni", transmite Cosmina Balint, reporter Observator.
Timp în care vor învăţa să tragă cu toate tipurile de arme folosite în cadrul NATO, să sape tranşee şi cum să supravieţuiască pe front.
Ce salarii vor primi soldaţii
Soldaţii gradaţi profesionişti vor primi un salariu între 2.000 şi 4.000 de lei la care se vor adăuga sporuri în funcţie de specialitatea la care s-au înscris şi o indemizaţie lunară care acoperă o parte din chirie. "A fi militar înseamnă mai mult decât o profesie. Este o vocaţie. Poate executa misiuni interne, misiuni în unitatea de operaţiuni externe", a declarat Claudiu Panait, colonel.
Chiar dacă acum au reuşit să adune peste 6.000 de tineri, cu 1.000 mai mult decât ce şi-au propus, oficialii MApN spun că suntem departe de a acoperi deficitul. Armata are acum aproape 75.000 de militari activi, însă ţara noastră îşi doreşte un număr dublu.