Antena Meniu Search
x

Video Zeci de militari ucraineni vor fi antrenaţi în România cu bărci de asalt din Finlanda

Preşedintele Klaus Iohannis a luat două hotărâri importante legate de războiul de peste graniţă. Zeci de soldaţi ucraineni vor fi instruiţi în bazele militare din ţara noastră, iar România i-a dat aprobare Finlandei să trimită aici echipamente militare care vor ajunge să ajute Ucraina în lupta cu Rusia. 

de Redactia Observator

la 18.03.2024, 20:11

Vezi și

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis Parlamentului o scrisoare oficială în care anunţă că a aprobat instruirea a 50 de soldaţi ucraineni în România. Ei vor învăţa să folosească echipamente militare donate de Finlanda. Autorităţile de la Helsinki au cerut României să primească echipamentele până vor fi preluate de ucraineni şi să antreneze soldaţii care le vor folosi. 

Surse Observator susţin că este vorba despre tehnică terestră şi navală. Operaţiunea de instruire face parte dintr-un program comun cu aliaţii şi partenerii NATO.

Ucraina a primit nave de luptă și șalupe, dar nu și avioane F-16

Până acum, Marea Britanie, Suedia şi Statele Unite au oferit Ucrainei diferite tipuri de nave de luptă de dimensiuni reduse. Suedia a transferat luna trecută 10 bărci de asalt CB-90 şi 20 de şalupe rapide G-boats, precum şi arme subacvatice. Finlanda foloseşte bărci de asalt similare cu cele suedeze. Este posibil ca cele care vor veni în România să fie de acelaşi tip.

Partea finlandeză a cerut României, şi a obţinut, sprijin logistic gratuit pentru militarii ucraineni care vor fi instruiţi - transport, hrană, cazare şi combustibil pentru ambarcaţiuni. Statul ar urma să recupereze, însă, aceste cheltuieli. În România vor fi instruiţi, de asemenea, şi piloţi ucraineni pe avioanele F-16 donate de Olanda. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 5 voturi
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Evenimente » Zeci de militari ucraineni vor fi antrenaţi în România cu bărci de asalt din Finlanda