A făcut un credit de 20.000 de euro pe 25 de ani, în moneda europeană. Cât plătește în plus acum, după explozia dobânzilor
Feriţi până acum de rate în creştere, sute de mii de românii cu credite în euro au motive de îngrijorare. Banca Centrală Europeană a majorat dobânda de referinţă cu 0,75%, pentru a potoli inflaţia. Asta înseamnă că datornicii au de dat lunar sume importante în plus. Chiar şi cu acest salt, creditele în lei rămân mai scumpe decât cele în moneda europeană.
De Lucia Cujbă la 28.10.2022, 19:30În urmă cu patru ani, Georgiana s-a împrumutat cu 20.000 de euro, pe 25 de ani. A ales un credit în moneda europeană, pentru că dobânzile erau mici. Doar că nici ea nu a scăpat de rate în creştere. Acum plăteşte cu 80 de euro mai mult faţă de cât dădea iniţial la bancă.
Nu se poate face nimic pentru cei cu împrumut în euro
Georgiana, client bancă: Suma este mare. Şi cea pe care am luat-o de la bancă şi cea pe care trebuie să o returnez. Chiar e o problemă. Dacă statul nu intervine cu ceva sistenabil.
Doar că statul nu poate face nimic pentru cei împrumutaţi în euro. Decizia este la Banca Centrală Europeană, care a majorat la 2 la sută dobânda de referinţă, în funcţie de care se calculează indicele Euribor.
- Credit Suisse, pierderi de 4 miliarde de euro. Banca promite să-și "restructureze radical" activitatea și...
- Locul de parcare din București care costă cât o garsonieră în provincie. Unii bucureșteni au făcut credit la...
- Câţi bani sunt dispuşi românii să plătească pentru un apartament. Doar 8% au un buget de peste 121.000 euro
Christine Lagarde, preşedinta Băncii Centrale Europene: Având în vedere accelerarea neprevăzută și extraordinară a inflației, este necesară recalibrarea acestui instrument.
La începutul anului, EURIBOR era sub zero. Acum a ajuns la 1,6% şi ar putea sări la 2%. CARTON De exemplu, pentru un credit de 70.000 de euro, luat pe 30 de ani, rata a crescut de la 312 euro, în ianuarie, la aproape 400 de euro acum. Un plus de 88 de euro. Analiștii se așteaptă că împrumuturile se vor scumpi şi mai mult.
Camelia Grădinaru, broker de credite: Sigur toţi indicatorii vor creşte şi clar toate dobânzile se vor duce în sus.
Georgiana, client bancă: Mai tăiem din chetuieli. Probabil nu o să mai fie la fel de multe ieşiri, cu familia, în afara oraşului. Micile plăceri care făceau viaţa cumva un pic mai frumoasă, mai roz.
Dacă rata devine greu de plătit, specialiştii spun că există soluţii.
Irina Chiţu, director comparator bancar: Pentru cei care au credite în acest moment cu dobândă variabilă cea mai bună este o refinaţare cu dobândă fixă pentru că vor mai creşte dobânzile atât anul acesta cât şi anul viitor pentru că vedem o inflaţie ridicată care nu dă semne să şi potolească creşterea.
Chiar şi aşa, creditele în euro rămân mai avantajoase decât cele în lei, dar nu sunt aşa de uşor de accesat.
Lucia Cujbă, reporter Observator: EURIBOR este indicele folosit pentru creditele în euro, iar ROBOR și IRCC - pentru cele în lei. Dacă facem o comparație, fără a lua în calcul marja băncii, vedem că ROBOR la trei luni a depăşit 8%. IRCC este la jumătate, iar EURIBOR a ajuns la 1,6%. Este şi motivul pentru care, în ultimele luni, tot mai mulţi români s-au împrumutat în euro. Potrivit datelor BNR, creditele pentru locuinţe în moneda europeană au ajuns la 13 milioane de euro. Asta înseamnă 30% din totalul împrumuturilor.
Camelia Grădinaru, broker de credite: Diferenţa colosală este între ROBOR şi Euribor. Diferenţa pentru un credit de 70.000 euro, echivalent în lei ar fi ca şi rată o diferenţă de 1.200 lei.
În prezent, doar șapte bănci mai oferă credite în moneda europeană.