Antena LIVE
Video

Afacerea care prinde tot mai mult avânt la sate: Se îmbină utilul cu plăcutul şi se pot câştiga şi bani frumoşi din asta

Restaurant la tine acasă. Cine are mai multe locuri la masă şi ştie să gătească reţete din zona de provenineţă poate să aibă parte de un dublu câştig. În primul rând, dăruieşti, te conectezi cu oamenii şi promovezi bucătăria tradiţională şi obiceiurile locale. Iar în al doilea rând, poţi să îţi deschizi o afacere şi să câştigi şi bani din asta. Cursurile sunt absolut gratuite. Iată ce trebuie să faceţi!

De la 08.02.2024, 17:34

Aron e bucătar la stâna băciţei Mărioara Băbu, aflată la poalele Munţilor Parâng, primul punct gastronomic local deschis în Gorj în urmă cu trei ani. Astăzi, la aşezarea păstorească s-au adunat zeci de oameni să înveţe cum îşi pot deschide o afacere la ei acasă. Teodor are o fermă piscicolă în Arad. Spune că în zonă sunt zeci de pescării, dar niciun restaurant cu specific pescăresc. Aşa că vrea să-l deschidă pe primul, chiar la el acasă. 

Afacerea care prinde tot mai mult avânt la sate

Teodor, participant la curs: Nu mi se pare complicat şi de-asta am încercat. Mi-am făcut o căsuţă tip A, care va fi tip restaurant. Mergi cu ciorbă de peşte, poţi să faci un peşte prăjit cu o mămăliguţă, pot să fac o saramură de peşte. 

Cu ajutorul cursurilor gratuite de formare profesională, visul lui Teodor ar putea deveni realitate. Mulţi gospodari văd în acest proiect o oportunitate. 

Pe acelaşi subiect

Alt cursant: Vreau să înfiinţez un punct gastronomic în zona de munte, cu produsele noastre, să promovăm zona, să mănânce românul româneşte.

Femeie: Cele mai gustoase sunt produsele de ţară. Toată lumea aleargă după ele. Pregătesc tocană de oaie, brânzeturi. Gătesc nişte lipiuţe ca să pot să îi atrag pe tinerii copii, să nu mai meargă spre fast food.

Principalele condiţiii sunt ca punctul gastronomic să fie deschis la sat, iar meniul să difere de cel al restaurantelor. 

Măriuca Roşianu, Agenţia Zonei Montane: Se pot înfiinţa în cadrul propriei exploataţii, asta înseamnă fermă, stână, fermă piscicolă. Materia primă provine preponderent din propria exploataţie şi de la vecini producători din zonă înregistraţi sanitar veterinar. 

Viitorii antreprenori au nevoie de certificat de producător şi de atestatul care demonstrează că au absolvit cursul de formare profesională. După ce obţin şi avizele de la Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, îşi pot transforma curtea pe care o deţin într-un minirestaurant. La masă nu pot fi mai mult de 12 oameni în acelaşi timp, iar în loc de angajaţi, membrii familiei pun umărul la treabă. 

Conceptul punctelor gastronomice locale a apărut acum opt ani la iniţiativa Asociaţiei Ivan Patzaichin - Mila 23, pentru a contribui la dezvoltarea ecoturismului în Delta Dunării. 

Mărioara Băbu, antreprenor: Atunci când sunt mai multe puncte gastronomice se pot împărţi turiştii să guste fiecare din bucate. Dacă eu gătesc azi tocană de oaie, vecinii gătesc supă de tăiţei, gătesc carne de pasăre sau carne la garniţă. Turistul îşi alege unde vrea. 

În prezent, pe teritoriul ţării există aproape 300 de puncte gastronomice locale. Numărul lor a crescut de 20 de ori în ultimii şase ani. Cele mai multe se regăsesc în Braşov, Tulcea, Sibiu şi Alba. 

Ți-a plăcut acest articol?

afacere sate romanesti succes
Întrebarea zilei
Vă gândiţi la o asigurare RCA în rate, din cauza scumpirilor?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Castelul din România pentru care vin zeci de mii de turiști străini. I s-a dus...
Fanatik.ro
Publicat 09.05.2024
Orașul din România care i-a uimit pe toți străinii. Aici se află cea mai...
Fanatik.ro
Publicat 09.05.2024
Războiul viitorului: U.S. Air Force își construiește o flotă de peste 1.000...
spotmedia.ro
Publicat 07.05.2024
Zodiile cu NOROC uriaș în vara anului 2024. Nimic nu va fi imposibil!
Gandul
Publicat 08.05.2024
Ziua în care Imperiul Austriac a anexat nord-vestul Moldovei, denumind zona...
Adevărul
Publicat 07.05.2024
Andreea Bălan, incident în timpul unui concert. A căzut de pe scenă când...
A1
Publicat 08.05.2024
Horoscopul zilei de 10 mai 2024. Scorpionii au nevoie de odihnă. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.05.2024
Trei zodii pentru care luna mai va fi decisivă. Apar schimbări radicale în...
spynews.ro
Publicat 09.05.2024
Valentin Ceaușescu, apariție rară la petrecerea Stelei » Cum arată acum fiul...
GSP
Publicat 08.05.2024
Supermarketul care oferă un leu pe orice sticlă reciclată, în loc de 50 de...
Click.ro
Publicat 08.05.2024
Cel mai vândut telefon Android în prima parte a anului 2024. Ce model a dominat...
Useit
Publicat 09.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Ce a scris Florin Piersic junior în timp ce tatăl său este în spital. Mesajul...
Redacţia.ro
Publicat 09.05.2024
Luxul din „palatul de 1 miliard de euro al lui Putin”, filmare cu camera...
libertatea.ro
Publicat 07.05.2024
A$AP Rocky a fost fotografiat ținându-și fiul în brațe. Rapperul și...
ZU
Publicat 09.05.2024
Budincă de orez cu mere caramelizate. Desert cu gust de copilărie
Hello taste
Publicat 09.05.2024
Cum înveți copilul să se apere fără violență fizică
Deparinti
Publicat 09.05.2024
Ce fac autoritățile pentru a aduce tezaurul României acasă. Avocat:...
ziare.com
Publicat 07.05.2024
Alina Boz și Umut Evirgen rup tăcerea după ce s-a spus că divorțează după...
Happy
Publicat 09.05.2024
Câtă sare poți consuma pe zi și cum să reduci cantitatea
Medicool
Publicat 09.05.2024
Florinel Coman l-a contactat pe Gigi Becali cu o cerere inadmisibilă! "Eşti...
orangesport.ro
Publicat 28.04.2024