Antena LIVE

Curs valutar

Video

Afacerea de succes cu care o româncă a dat lovitura la Paris. Ecaterina a ajuns în celebra rubrică "Top 5" a revistei Vogue

În capitala ţării care a inventat gastronomia, o româncă i-a cucerit pe localnici cu mici, sarmale şi papanaşi. Ecaterina Paraschiv deţine unul dintre cele mai populare restaurante din Paris şi face reclamă bucătăriei balcanice. De peste şase ani, ea îi încântă pe francezi cu felurile de mâncare de acasă, care au făcut ca localul să fie trecut de revista Vogue în top 5 restaurante ale oraşului. 

De la 17.12.2023, 19:48
WhatsApp
Vezi și:

"Deci sunt sigură că nu v-ați fi dat seama că acesta este un mic învelit în foi de viță de vie. Weekendul acesta am fost la un restaurant românesc în Paris. Aperitivul au fost niște mici cu un sos de muștar lângă. Eu personal niciodată nu am mai văzut mici cu muștar care să arate atât de bine. Nota 10 din 10". Aceasta este reacţia celor care ajung în celebrul deja restaurant românesc din Paris. 

Restaurant românesc, în vogă la Paris. Afacerea deschisă de Ecaterina în Franţa

Este deţinut de Ecaterina Paraschiv, care a emigrat în Franţa pe când era mică, alături de părinţi. A renunţat la o carieră de avocat şi a deschis primul local în martie 2017, o cafenea care servea şi mâncare. A ales ca temă bucătăria balcanică, iar începuturile au fost dificile.  

"Bucătarul cu care am început nu ştia despre România. Nu ştia cum facem, de unde venim, istoria noastră. Şi atunci am zis hai să intru eu în bucătărie", spune Ecaterina Paraschiv, proprietar restaurant.

Pe acelaşi subiect

Afacerea a avut un succes răsunător

Bucatele româneşti, unele reinventate, au prins repede la clienţi. În decembrie 2018, Ecaterina a deschis şi un restaurant, Ibrik Kitchen. Echipa ei numără acum 16 persoane, printre care trei români şi cinci din Republica Moldova. Sunt însă şi colaboratori din Senegal sau Bangladesh, lucru normal într-un oraş eclectic precum Parisul. Cu toţii au învăţat să gătească preparatele făcute la noi mai ales de sărbători.

"Ce vor oamenii cel mai mult? Sarmalele, nu mai pot sa le scot din meniu. Bineînţeles, papanaşii. Francezii sunt morţi după papanaşi. Avem foarte mulţi clienţi care vin la noi şi ne întreabă la începutul iernii: Ciulamaua când vine?", povesteşte Ecaterina Paraschiv, proprietar restaurant.

Cum a decorat românca restaurantul

Restaurantul e decorat cu mese din România iar pe pereţi sunt agăţate tablouri cu borcane de murături. Ecaterina spune că nu se consideră chef, ci doar un bucătar obişnuit care foloseşte ingrediente de calitate. Mălaiul, varza, gogoşarii, toate sunt importate din România. 

"Avem un fel de brânză de vaci aici, în Franţa, dar care nu are gust. Dacă vrem papanaşi adevăraţi, ne trebuie o brânză de vaci fără apă", spune Ecaterina Paraschiv, proprietar restaurant.

În ultimii şapte ani, cele două restaurante şi-au format o clientelă fidelă. Unii dintre ei vin de mai multe ori pe săptămână, spre bucuria Ecaterinei, care se vede drept un ambasador al bucătăriei româneşti. "Mi se face pielea de găină. Când văd oamenii care mănâncă şi văd cum se luminează faţa şi văd că au şi ei un fel de nostalgie, cred că este sentimentul cel mai plăcut din lume. Este un sentiment religios aproape", mărturiseşte Ecaterina Paraschiv, proprietar restaurant.

Restaurantul, în Top 5 realizat de Vogue

Pe lângă gurmanzii de rând, Ibrik Kitchen i-a cucerit şi pe criticii culinari, deosebit de pretenţioşi. Revista Vogue a inclus localul pe lista celor "cinci restaurante ale momentului din Paris". Iar cotidianul Le Figaro a scris mai multe articole despre restaurantul care reuşeşte o "balcanizarea delicată a gusturilor". 

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

afacere mancare traditionala paris restaurant romanca
Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Peste ce a dat un instalator care făcea reparații într-o vilă. S-a...
Fanatik.ro
Publicat 21.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Lasconi şi Simion, la podcastul comediantului „Micutzu”. „Îmi vine să vă...
Adevărul
Publicat 21.11.2024
Ce a transmis fiica Elenei Lasconi după apariția la dezbaterea prezidențială....
A1
Publicat 21.11.2024
Horoscopul zilei de 22 noiembrie 2024. Racii își pot transforma pasiunile...
CaTine
Publicat 21.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
Uluitor! Încă o țară merge la TAS împotriva României
GSP
Publicat 21.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
Super-armele cerute insistent de Ucraina Occidentului și cum au influențat ele...
libertatea.ro
Publicat 21.11.2024
Coldplay a lansat videoclipul piesei „The Karate Kid”. Formația a colaborat...
ZU
Publicat 21.11.2024
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
Hello taste
Publicat 21.11.2024
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
Deparinti
Publicat 21.11.2024
Problema numărul 1 a României, în viziunea lui Kelemen Hunor:...
ziare.com
Publicat 21.11.2024
Adamari López a împărtășit detalii picante din relația cu Toni Costa....
Happy
Publicat 21.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Medicool
Publicat 21.11.2024