Afacerea de succes cu care o româncă a dat lovitura la Paris. Ecaterina a ajuns în celebra rubrică "Top 5" a revistei Vogue
În capitala ţării care a inventat gastronomia, o româncă i-a cucerit pe localnici cu mici, sarmale şi papanaşi. Ecaterina Paraschiv deţine unul dintre cele mai populare restaurante din Paris şi face reclamă bucătăriei balcanice. De peste şase ani, ea îi încântă pe francezi cu felurile de mâncare de acasă, care au făcut ca localul să fie trecut de revista Vogue în top 5 restaurante ale oraşului.
De Redactia Observator la 17.12.2023, 19:48"Deci sunt sigură că nu v-ați fi dat seama că acesta este un mic învelit în foi de viță de vie. Weekendul acesta am fost la un restaurant românesc în Paris. Aperitivul au fost niște mici cu un sos de muștar lângă. Eu personal niciodată nu am mai văzut mici cu muștar care să arate atât de bine. Nota 10 din 10". Aceasta este reacţia celor care ajung în celebrul deja restaurant românesc din Paris.
Restaurant românesc, în vogă la Paris. Afacerea deschisă de Ecaterina în Franţa
Este deţinut de Ecaterina Paraschiv, care a emigrat în Franţa pe când era mică, alături de părinţi. A renunţat la o carieră de avocat şi a deschis primul local în martie 2017, o cafenea care servea şi mâncare. A ales ca temă bucătăria balcanică, iar începuturile au fost dificile.
"Bucătarul cu care am început nu ştia despre România. Nu ştia cum facem, de unde venim, istoria noastră. Şi atunci am zis hai să intru eu în bucătărie", spune Ecaterina Paraschiv, proprietar restaurant.
Afacerea a avut un succes răsunător
Bucatele româneşti, unele reinventate, au prins repede la clienţi. În decembrie 2018, Ecaterina a deschis şi un restaurant, Ibrik Kitchen. Echipa ei numără acum 16 persoane, printre care trei români şi cinci din Republica Moldova. Sunt însă şi colaboratori din Senegal sau Bangladesh, lucru normal într-un oraş eclectic precum Parisul. Cu toţii au învăţat să gătească preparatele făcute la noi mai ales de sărbători.
"Ce vor oamenii cel mai mult? Sarmalele, nu mai pot sa le scot din meniu. Bineînţeles, papanaşii. Francezii sunt morţi după papanaşi. Avem foarte mulţi clienţi care vin la noi şi ne întreabă la începutul iernii: Ciulamaua când vine?", povesteşte Ecaterina Paraschiv, proprietar restaurant.
Cum a decorat românca restaurantul
Restaurantul e decorat cu mese din România iar pe pereţi sunt agăţate tablouri cu borcane de murături. Ecaterina spune că nu se consideră chef, ci doar un bucătar obişnuit care foloseşte ingrediente de calitate. Mălaiul, varza, gogoşarii, toate sunt importate din România.
"Avem un fel de brânză de vaci aici, în Franţa, dar care nu are gust. Dacă vrem papanaşi adevăraţi, ne trebuie o brânză de vaci fără apă", spune Ecaterina Paraschiv, proprietar restaurant.
În ultimii şapte ani, cele două restaurante şi-au format o clientelă fidelă. Unii dintre ei vin de mai multe ori pe săptămână, spre bucuria Ecaterinei, care se vede drept un ambasador al bucătăriei româneşti. "Mi se face pielea de găină. Când văd oamenii care mănâncă şi văd cum se luminează faţa şi văd că au şi ei un fel de nostalgie, cred că este sentimentul cel mai plăcut din lume. Este un sentiment religios aproape", mărturiseşte Ecaterina Paraschiv, proprietar restaurant.
Restaurantul, în Top 5 realizat de Vogue
Pe lângă gurmanzii de rând, Ibrik Kitchen i-a cucerit şi pe criticii culinari, deosebit de pretenţioşi. Revista Vogue a inclus localul pe lista celor "cinci restaurante ale momentului din Paris". Iar cotidianul Le Figaro a scris mai multe articole despre restaurantul care reuşeşte o "balcanizarea delicată a gusturilor".