Antena LIVE
Video

Agricultura se întoarce în timp din cauza scumpirilor. 30% mai mulţi fermieri au ajuns să facă agricultură ecologică de teama facturilor uriaşe

Mai mult de nevoie decât de voie, fermierii de la noi se întorc la agricultura din vremea bunicilor. Mai ecologică, ce-i drept, dar mai puţin productivă. Scumpirile de la carburanţi sau îngrăşăminte îi determină să strângă cureaua şi să se folosească de ce au deja, fără să mai facă investiţii mari. 

De la 11.10.2022, 19:51

Cu legume cultivate pe aproximativ un hectar, Marin Dumbravă se folosea de o sobă ca să le încălzească în seră când era prea frig. Cumpăra lemne ca să se asigure că are ce vinde apoi din solariu. Acum nu-şi mai permite să facă asta. 

Marin Dumbravă, fermier: Am trecut pe lângă o sobă. Sobă de teracotă. Mai am o sobă de teracotă într-un alt solar unde am încălzit pe vremuri. O căruţă de lemne cu un metru cub, mă costa în jur de 300-400 de lei. Acum, aceeaşi căruţă de lemne 1400 sau peste 1500 de lei. Eu nu scot banii din producţia respectivă ca să-mi acopăr doar lemnele, agentul de încălzire. 

Aşa că a renunţat să mai încălzească serele. Şi nu doar atât. A înlocuit şi îngrăşământul chimic, pentru că-l costa prea mult. Şi a renunţat inclusiv la unele utilaje. 

Marin Dumbravă, fermier: Există şi un îngrăşământ natural cum îl ştim noi de la bunici cu gunoi de grajd, dar acesta are şi avantajul că prin încorporarea lui avem şi foarte multe buruieni în sol. Dar îţi trebuie mult pe o suprafaţă mare, îţi trebuiesc cantităţi mari. Trebuie să iei şi să smulgi buruiana printre rânduri, trebuie să dai cu sapa. Este foarte multă muncă manuală. 

Pe acelaşi subiect

Scumpirile aduc schimbări în agricultură

Partea bună e că agricultura devine astfel ecologică. Partea mai puţin bună e că producţia se reduce semnificativ. Iar legumele ecologice sunt mai scumpe faţă de cele produse în agricultura convenţională.

Marin Dumbravă, fermier: Este o diferenţă de 30-40%. Diferenţa, în mod normal, ar trebui să fie mult mai mare, dublă. Perioada de dezvoltare a unui produs în cultura ecologică este mai lungă. 

Sunt acum cu peste 30% mai mulţi fermieri care fac agricultură ecologică în România decât erau anul trecut. Şi, la fel ca Marin Dumbravă, mulţi s-au văzut obligaţi de scumpiri să ajungă la această soluţie. 

Ion Găman, secretar de stat MAD: Până la această dată, ca agricultori care practică agricultură ecologică sunt înregistraţi un număr de 10.000 de fermieri. Cu toate că producţia medie la agricultura ecologică este mai mică, preţurile de valorificare a produselor ecologice sunt mai mari. Fermierii care practică această agricultură ecologică beneficiază de nişte măsuri de sprijin financiar pe unitatea de suprafaţă, ca plată compensatorie  pentru pierderea de venit şi costurile suplimentare. 

Sumele pe care le primesc fermierii anual pornesc de la 293 de euro pe hectar la legume şi pot ajunge la 620 de euro pentru culturi de viţă de vie sau livezi de pomi fructiferi. Dacă pentru un kilogram de ardei dintr-o cultură convenţională scoatem din buzunar 6-7 lei, pe acelaşi kilogram, însă ecologic, plătim circa 12 lei. 

Ți-a plăcut acest articol?

agricultura agricultori economie ecologie
Întrebarea zilei
Credeţi că lucraţi sub calificarea dumneavoastră la locul de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Emailul pe care trebuie să îl ștergi neapărat dacă l-ai primit. Utilizatorii...
Fanatik.ro
Publicat 07.05.2024
Băutura care are un gust mai bun decât cafeaua. Te trezește instant, dar are la...
Fanatik.ro
Publicat 07.05.2024
Războiul viitorului: U.S. Air Force își construiește o flotă de peste 1.000...
spotmedia.ro
Publicat 07.05.2024
Ce BILEȚEL a lăsat un maturător din Vaslui, în parbrizul mașinii, unui șofer...
Gandul
Publicat 06.05.2024
Ce mâncăm după Paște. De ce să ne ferim de ciorbă, preferata românilor
Adevărul
Publicat 07.05.2024
Eliminare dureroasă pentru echipa galbenă! Chef Sautner a pierdut un concurent...
A1
Publicat 07.05.2024
Horoscopul zilei de 8 mai 2024. Gemenii descoperă dragostea adevărată. Află ce...
CaTine
Publicat 07.05.2024
Când poți spăla haine după Sărbătorile Pascale. În Săptămâna Luminată...
spynews.ro
Publicat 07.05.2024
„A venit iepurașul!” » Arpad Paszkany, cadou de peste 100.000 de euro pentru...
GSP
Publicat 05.05.2024
Descoperire uimitoare la bordul unei epave vechi de 1.700 de ani. „O delicatesă...
Click.ro
Publicat 07.05.2024
Locul în care timpul e cu 9% mai lent pentru oameni. Ce fenomen ciudat are loc
Useit
Publicat 07.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Cum atragi banii în viața ta. Cât ești de norocos în funcție de data nașterii
Redacţia.ro
Publicat 07.05.2024
Luxul din „palatul de 1 miliard de euro al lui Putin”, filmare cu camera...
libertatea.ro
Publicat 07.05.2024
Tyla a purtat o rochie din nisip adevărat pe covorul roșu de la Met Gala 2024....
ZU
Publicat 07.05.2024
Indiene cu frișcă și glazură de ciocolată. Rețetă de cofetărie
Hello taste
Publicat 07.05.2024
Comportamente sexuale la copiii mici: ce este și ce nu este normal
Deparinti
Publicat 07.05.2024
Paradox sau normalitate: De ce a ajuns motorina să fie mai ieftină ca benzina....
ziare.com
Publicat 07.05.2024
Luis Fonsi nu-și mai dorește să vorbească despre fosta căsnicie cu Adamari...
Happy
Publicat 03.05.2024
Proprietățile medicinale ale ceaiului de cuișoare. Cum îți poate completa...
Medicool
Publicat 07.05.2024
Florinel Coman l-a contactat pe Gigi Becali cu o cerere inadmisibilă! "Eşti...
orangesport.ro
Publicat 28.04.2024