Antena Meniu Search
x

Video Creația unor ingineri din Lugoj, cunoscută de NATO. Au realizat o dronă elicopter unică în România, care poate fi utilizată în mai multe domenii

Doi ingineri din Lugoj au creat o dronă elicopter unică în România! Este modulară şi poate fi utilizată în mai multe domenii: agricultură, topografie şi chiar militar. În plus, ea ar putea fi folosită şi în misiuni de salvare în locuri greu accesibile. Acum se lucrează la un dispozitiv, care o dată ataşat, va putea ţine în viaţă pacientul până la sosirea medicilor. 

Iulia Pop
de Iulia Pop

la 08.10.2022, 09:17

Vezi și

Drona elicopter, cu două rotoare, creată într-un an și jumătate de doi ingineri din Lugoj, este unică în România. Este testată pe aeroportul din Caransebeş, singurul loc din ţară unde poate zbura legal.

Ovidiu Codilă, inginer: Partea cea mai complicată am putea spune ca a fost softul care o ține în aer. Drona nu poate să zboare decat fiind asitată de un calculator și acolo a trebuit să facem niște modificări ca să poata să suporte acest tip de elicopter.

Ovidiu și Bogdan și-au investit în acest proiect toate economiile, adică peste 120.000 de euro. Visul lor a fost să creeze o dronă modulară utilă în mai multe domenii: agricultură, topografie, medical si chiar militar.

Altitudinea maximă pe care poate să o atingă drona elicopter este de 2000 de metri. Utilă în misiunile de salvare și în cele militare. La punct fix poate sta până la 3 ore și e capabilă să aterizeze în orice zonă de relief. Drona poate ridica până la 80 de kilograme, dublu faţă de aparatele care există deja pe piața civilă.

Bogdan Gaşpar, inginer: Chiar am facut o propunere şi am înaintat-o spre Ministerul Sănătății. Vrem sa facem un modul care sa fie un mulaj al partii de sus a corpului. In caz de urgenta cand un echipaj nu ar ajunge in timp util sau e unde pe munte, drona ar veni, se aseaza si omul se aseaza in mulaj. În momentul acela de la gât i se iau toate semnele vitale. Doctorul primeste de la punctul de control toate informatiile despre pacient, in timp real și poate decide sa-i administreze, de ex, epinefrina sau un antivenin. 

Ministerul Aparării Naționale si chiar NATO au aflat deja de drona din România.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să vă plătiţi vacanţa şi să fie anulată în ultima clipă?

Observator » Tehnologie » Creația unor ingineri din Lugoj, cunoscută de NATO. Au realizat o dronă elicopter unică în România, care poate fi utilizată în mai multe domenii