Antena Meniu Search
x

Facturi mari la gazele vacilor. Ţara care va introduce taxe pe animalele care poluează

În premieră mondială, Noua Zeelandă vrea să introducă o schemă de modificare fiscală prin care va cere fermierilor să plătească o taxă pentru emisiile de gaze cu efect de seră din agricultură, inclusiv metanul eructat de vaci și protoxidul de azot emis prin urina animalelor.

Larisa Andreescu
de Larisa Andreescu

la 11.10.2022, 18:07

Vaci
Ţara care va introduce taxă pe gazele şi urina vacilor - Profimedia

Până în 2025, fermierii din Noua Zeelandă vor începe să plătească o taxă pentru emisiile de gaze cu efect de seră, din agricultură. Prim-ministrul, Jacinda Ardern, și trei dintre miniștrii săi, au anunţat planul guvernului de a taxa producătorii agricoli pentru impactul asupra climei, potrivit The Guardian.

Poluarea produsă de vaci, printre cele mai mari probleme de mediu în Noua Zeelandă

Emisiile create de sistemele digestive ale celor 6,3 milioane de vaci din Noua Zeelandă se află printre cele mai mari probleme de mediu ale ţării. Planul guvernamental include impozitarea atât a metanului emis de animale, cât și a protoxidului de azot emis în mare parte de urina bogată în îngrășăminte, care contribuie la aproximativ jumătate din producția totală de emisii poluante din Noua Zeelandă.

„Propunerea, așa cum este, constă în faptul că fermierii din Noua Zeelandă vor fi primii din lume care reduc emisiile agricole”, a spus Ardern, adăugând că ar oferi celei mai mari piețe de export a țării (în valoare de 46,4 miliarde de dolari pe an) un avantaj competitiv la nivel global, punând țara pe drumul cel bun pentru a-și îndeplini obiectivul de reducere a metanului pentru 2030.

Pe acelaşi subiect

„Nici o altă țară din lume nu a dezvoltat încă un sistem de stabilire a prețurilor și de reducere a emisiilor agricole, așa că fermierii noștri sunt pregătiți să fie primii, a spus Ardern. „Reducerea emisiilor îi va ajuta pe fermierii din Noua Zeelandă să fie nu numai cei mai buni din lume, ci și cei mai buni pentru lume.”

Planul a apărut din schema He Waka Eke Noa – un parteneriat între liderii agriculturii, maori și Guvern. Schema a fost creată în 2019, în urma solicitărilor din partea sectorului agricol de a stabili prețul emisiilor de gaze cu efect de seră la nivel de fermă, mai degrabă decât să forțeze fermierii să intre în schema separată de comercializare a certificatelor de emisii, pe care ei au criticat-o ca fiind un instrument clar pentru calcularea emisiilor agricole.

Veniturile obţinute din taxă vor fi direcționate către noi tehnologii şi cercetări

Conform planului propus, până în 2025, fermierii care îndeplinesc pragul pentru dimensiunea efectivului și utilizarea îngrășămintelor, vor fi obligați să plătească o taxă pe care guvernul o va stabili o dată la 1 până la 3 ani, la sfatul Comisiei pentru schimbări climatice și al fermierilor. Prețul va fi influențat de progresul țării în îndeplinirea promisiunii sale internaționale de a reduce metanul cu 10% până în 2030, în scădere față de nivelurile din 2017. Planul vine alături de un alt obiectiv care prevede emisii zero pentru 2050.

Toate veniturile din taxă vor fi direcționate către noi tehnologii, cercetări și plăți de stimulare către fermierii care adoptă practici ecologice.

Documentul de consultare urmează să fie semnat de cabinet la începutul anului 2023. Dacă planul va trece mai departe, ar putea semna sfârșitul unei bătălii de lungă durată între fermieri și factorii de decizie politică care a apărut în 2003 sub fostul guvern laburist. Prim-ministrul de atunci, Helen Clark, a propus o taxă asupra tuturor animalelor pentru emisiile de metan, cunoscută sub denumirea de „taxa de flatulenţă”, care a stârnit o opoziție vehementă din partea fermierilor și a fost în cele din urmă abandonată.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Stiri externe » Facturi mari la gazele vacilor. Ţara care va introduce taxe pe animalele care poluează