''Am ajuns să drămuiesc orice leuţ.'' Când utilităţile se scumpesc, preţul la raft creşte: Tarifele produselor alimentare se vor majora cu până la 30%
Început de lună cu un nou val de scumpiri. Sunt furnizori de energie electrică şi gaze naturale care au anunţat că vor creşte tarifele. În unele cazuri, scumpirea e de aproape 50%, iar asta înseamnă că, în curând, vom vedea şi la raft preţuri mai mari. Economiştii estimează că pretul produselor alimentare se va majora cu până la 30 de procente.
De Andra Mitu la 01.10.2021, 21:27- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Flori, pensionară: Am ajuns să grămuiesc orice leuţ.
Facturile la utilităţi au ajuns să-i înghită trei sferturi din pensia de nici o mie de lei. Fără alte venituri, abia mai face faţă scumpirilor la energie electrică şi gaze naturale. Acum se aşteaptă la ce-i mai rău.
Flori, pensionară: Primesc notificare că-mi expiră contractul şi eu voi face un contract la preţul care va fi. Nu se ştie. Cu o pensie de 900 de lei, singură, cum poţi să trăieşti în ţara asta?
Alţi consumatori au primit deja facturi cu noile tarife.
- Care este prețul unei chirii bune şi ce factori îi influențează pe chiriaşi atunci când aleg o garsonieră sau...
- Avalanşa de scumpiri îi îndeamnă pe oameni să se cumpăteze, spre disperarea vânzătorilor care rămân cu...
- Cât de greu e să primeşti ajutor de la stat pentru facturile mărite la energie şi gaze: 14 pagini de complet,...
''A ajuns factura la 500.
Şi în mod normal cât e?
80, 60, 70, câteodată ajunge şi la 100.''
''Nu aţi fost notificată că vor fi scumpiri?
Nu, la noi trebuie să stai aşa la cozi, ca să ceri ceva.''
De altfel, mai mulţi furnizori au anunţat că majorează tarifele pentru consumatorii casnici.
Ion Lungu, director executiv Asociaţia Furnizorilor de Energie: Este o activitate economică la care fiecare trebuie să-și acopere cel puțin costurile și un profit rezonabil.
Doar că asta înseamnă, în unele cazuri, o scumpire şi de 47%. Într-un răspuns pentru Observator unul dintre furnizorii care, de azi, schimbă tarifele explică de ce.
"Pentru că nu este viabil economic și nici legal să vândă sub costuri, compania este nevoită să informeze clienții despre creșterile prețurilor (...). Cei notificați au avut dreptul, până la data 30.09.2021, să o accepte, să o respingă sau să aleagă altă ofertă.
Sursa: E.ON România''
Un alt furnizor a refuzat să explice, la solicitarea Observator, de ce majorează tarifele.
''Compania nu poate face comentarii în raport cu preţul de comercializare al gazelor naturale.
sursa: ROMGAZ''
Când utilităţile se scumpesc, preţul la raft creşte: Tarifele produselor alimentare se vor majora cu până la 30%
Iar atunci când utilităţile se scumpesc şi preţul la raft creşte.
Adrian Negrescu, economist: Vom vedea scumpiri în zona produselor alimentare, produse de bază cum ar fi laptele, brânzeturile, carnea, ouăle, legumele, fructele. Toate vor fi mai scumpe cu 10 până la 30 la sută.
Autorităţile se limitează în a face controale şi a da amenzi mai degrabă simbolice. Acum ANRE investighează 26 de companii din energie pentru manipularea pieţei. Cu ochii pe jucătorii din piaţă sunt şi cei de la Consiliul Concurenţei.
Chiriţoiu, consiliul Concurentei: Avem suspiciuni că firmele mari țin cumva prizonieri clienţii și nu ii lasă sa meargă spre oferte mai bune.
Într-un an de zile energia electrică s-a scumpit cu 25 la suta, iar gazele cu 20 de procente, arată datele oficiale.