Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Avalanşa de scumpiri îi îndeamnă pe oameni să se cumpăteze, spre disperarea vânzătorilor care rămân cu marfa nevândută: "Maxim o lună o mai ducem"

Cea mai mare inflaţie din ultimii 10 ani nu este doar o cifră în statistici: se simte de la poarta fermei până pe tarabele pieţelor şi în rafturile magazinelor. Fiecare produs costă mai mult decât anul trecut, iar producătorii spun că e doar începutul. Cu avalanşa de scumpiri la alimentele de bază, singura soluţie este moderaţia.

de Redactia Observator

la 29.09.2021 , 19:43

Belşugul din piaţă se cumpără la porţii mici în această toamnă, spre disperarea vânzătorilor, care se plâng de încasări mult reduse faţă de alţi ani.

Vânzătoare: Clienţii care cumpărau anul trecut 10-15 kg se limitează la 3-4 kg până în 5 kg. Maxim o lună, o lună şi jumătate o mai ducem.

După scumpirea cu 20% a utilităţilor de la începutul anului, nimic nu mai costă ca înainte. De parcă nu era suficient, majorarea cu 10% a salariului minim este un nou motiv de preţuri mai mari. Producătorii de ouă şi-au făcut deja calculele.

Vezi și

Dan Ivașcu, președinte ferma Unirea Gospodarilor: Va trebui clar să mărim aceste salarii şi preţul se va duce în produsul finit. Undeva la nouă-zece la sută. Eu cred că această majorare va fi chiar mai mare în preajma sarbatorilor.

Pe acelaşi subiect

Vânzătorii din pieţe dau ca sigur un preţ de un leu şi 50 de bani pentru un ou în curând, faţă de 1 leu cât e acum, adică un salt de 50%. Nu e puţin, în condiţiile în care românii mănâncă aproximativ 240 de milioane de ouă în fiecare lună.

Pensionară: Totul este foarte scump. Eu deja cumpăr aşa, cu bucata mică.

Pensionar: Foarte mult! La pensiile noastre, se joacă cu noi.

Pe câmpurile de cartofi din Harghita, fermierii au alte griji. Producţia este sub aşteptări, cu până la 30% mai mică decât anul trecut, din cauza vremii capricioase. Surprinzător, producătorii ies în câştig, deşi până în luna august, preţurile la cartofi o luaseră în jos.

Keresztes Vicenţiu, director fermă: Preţul este mult mai bun, dublu decât anul trecut. Anul trecut am vândut cartofi de la 35 la 45-50 de bani per kg.

Miklosi Attila, producător: Anul ăsta e spre 70-80 de bani. 

De la poarta fermei până în piaţă, diferenţa o plăteşte cumpărătorul. În ciuda avalanşei de scumpiri din pieţe, datele oficiale arată că preţul alimentelor a crescut în medie cu doar 5% în ultimul an.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

Întrebarea zilei
Aţi avea încredere să cumpăraţi o locuinţă nouă cu criptomonede?
Observator » Ştiri sociale » Avalanşa de scumpiri îi îndeamnă pe oameni să se cumpăteze, spre disperarea vânzătorilor care rămân cu marfa nevândută: "Maxim o lună o mai ducem"