Video Care este prețul unei chirii bune şi ce factori îi influențează pe chiriaşi atunci când aleg o garsonieră sau un apartament
A început goana după o chirie bună. Însă cererea, deşi în creştere, nu este la nivelul anilor de dinaintea pandemiei. Iar preţurile sunt chiar sub nivelul altor ani. În plus, chiriaşii se uită acum mult mai atent la facturile de la utilităţi, în contextul ultimelor scumpiri.
Tradiţional, septembrie era sezonul chiriilor. Înainte de pandemie, în această perioadă, cererea pe piaţă creştea şi cu 30% faţă de luna precedentă. Nu mai e aşa. Cum multe dintre cursurile studenţilor s-au mutat online, creşterea a fost acum doar de zece la sută.
Toma Filipovici, preşedinte Asociatia Profesionala a Agentilor Imobiliari din Romania, APAIR: Mulți nu s-au mai reîntors în oraşele unde au cursuri și asta se simte. Observam un trend al apartamentelor de a sta multe zile pe piață.
Cu apartamentele goale şi buzunarele la fel, proprietarii care de obicei creşteau preţurile în aşteptarea studenţilor sunt mai temperaţi acum. Aşa că acum se poate închiria o garsonieră în sud-estul Bucureştiului şi cu 230 de euro.
''Am căutat si mi se pare un preț chiar ok pentru zona aceea.''
- Poveştile antreprenorilor de succes care au avut curaj să investească pentru a readuce viaţa şi culoarea pe...
- Dilema tinerilor români: rată la bancă sau chirie? Bucureşti e una dintre puţinele capitale europene unde rata...
- Apartamentele din România care s-ar putea ieftini cu peste 50%. Noile prețuri pregătite de Guvern
În plus, viitorii chiriaşi se uită acum mai atent şi la facturile de la utilităţi, în contextul ultimelor scumpiri.
''Se observă scumpirile mai ales la gaze.''
''Te sperie scumpirile la energie și la gaze pentru la iarnă?
Puțin da, sunt o fire mai friguroasă și da.''
Toma Filipovici, preşedinte Asociatia Profesionala a Agentilor Imobiliari din Romania, APAIR: Daca vorbim despre imobile vechi, se feresc de cele care sunt încălzite prin termoficare, cu siguranţă iarna asta vor fi mai scumpe.
Preţurile la chirii sunt sub nivelul altor ani
Lipsa doritorilor şi bogăţia ofertelor au împiedicat şi creşterea excesivă a preţurilor. În Bucureşti, o garsonieră se închiriază cu un preț cuprins între 200 și 300 euro. Pentru un apartament cu două camere însă până şi cea mai ieftină chirie depăşeşte 300 euro.
Daniel Crainic, expert în imobiliare: Pe anumite segmente, chiriile sunt mai mici acum faţă de toamna lui 2016, de exemplu.
În marile centre universitare - Cluj, Braşov şi Iaşi - chiriile variază între 250 de euro şi 370 de euro. Ceva mai ieftine sunt la Constanţa. Aici o garsonieră se poate închiria cu 200 de euro, iar un apartament cu două camere cu 320 de euro.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰