Ana Maria nu a vrut să stea pe banii părinţilor în facultate aşa că şi-a găsit un job care îi aduce multe beneficii şi un salariu bun: "Au văzut că pot să se bazeze"
Sătui să ceară bani de la mama şi tata, tot mai mulţi studenţi îşi caută un loc de muncă din această toamnă! Cererile sunt mai mari cu 10-15 procente faţă de anul trecut, iar angajatorii sunt pregătiţi să formeze tineri fără experienţă şi să le ofere un program flexibil, tocmai pentru a-i fideliza.
De Ingrid Tîrziu la 11.09.2023, 20:27Robert este la master şi lucrează încă din timpul facultăţii în biroul de marketing al unui mare lanţ de restaurante din Capitală. Iniţial a făcut aici doar stagiul de practică obligatoriu pentru studii, dar firma i-a oferit repede un loc de muncă greu de refuzat.
Robert Busuioc, student angajat în marketing: M-am specializat în ştiinţe administrative şi eu zic că acum se pupă facultatea cu jobul. A fost destul de greu, însă am avut parte şi de înţelegere din partea lor, am avut parte de un program mai degajat.
Studenţii care nu au dorit să mai ceară bani de la părinţi
Nici Maria nu a stat în facultate pe banii părinţilor. Lucrează în IT pentru o clinică dermatologică, iar salariul este motivant, spune ea.
- Cum a reuşit o femeie să aibă 16 joburi în acelaşi timp şi să nu lucreze nici măcar o zi timp de 3 ani. Ce a...
- Când își iau românii concediu. Tinerii folosesc zilele libere ca să-și caute joburi sau noi oportunități...
- Cât a ajuns să câştige acum un electrician. Meseria, una dintre cele mai căutate de pe piaţă
Maria Weber, studentă angajată în IT: Pentru mine, au fost înţelegători de la început în special în sesiune. Eram mică, îţi dai seama şi erau destul de sceptici aşa, dar după o perioadă după ce au văzut că pot să se bazeze, a fost ok. Am super colegi!
"Date recente ale unei platforme de recrutare arată că 20% dintre aplicaţiile din ultima perioadă sunt ale tinerilor cu vârstele cuprinse între 18 şi 24 de ani. Principalele domenii de interes pentru cei care vor să se angajeze mai ales part-time sunt vânzările, serviciile, divertismentul sau marketingul", transmite Ingrid Tîrziu, reporter Observator.
Ana Vişian, PR platformă de recrutare: A început undeva de prin vară creşterea pe anumite domenii, iar din punct de vedere volume de joburi dedicate studenţilor şi mai degrabă celor fără experienţă, e undeva la 20-25% din totalul joburilor. E mai greu să ocupe anumite posturi, preferă să atragă tinerii, să le facă un plan de carieră şi să îi ţină pe termen lung în companie.
Angajatorii se pliază pe nevoile studenţilor
Alina Bădărău, HR lanţ hypermarketuri: Avem joburi dedicate tuturor tinerilor, în toate magazinele noastre, în depozitele logistice, dar şi în sediul central. Se poate lucra part time 2-4-6 ore, programul de lucru este foarte flexibil, în aşa fel încât studenţii să ajungă atât la facultate, cât şi la job. De asemenea, avem şi joburi full-time, de opt ore.
Ionuţ Păun, HR lanţ restaurante: Avem la momentul de faţă destul de multe poziţii deschise pentru tineri, ajutor de ospătar, ajutor de bucătar, hostess, barman. Avem şi pe partea de birouri, pe partea de internshipuri sau joburi, unde luăm studenţi fără experienţă şi îi iniţiem în joburi de birou. Sunt mult mai mulţi, sunt dornici să vadă ce înseamnă un job, sunt dornici să fie pe picioarele lor.
Deşi interesul tinerilor români pentru angajare este în creştere, suntem departe de alte ţări europene. În 2022, o statistică Eurostat ne clasa pe ultimul loc în Uniunea Europeană la procentul elevilor şi studenţilor care se împart între studiu şi muncă.