Angajații tineri sunt preferați de patronii români, în dauna celor de vârsta a doua
Discriminarea pe criterii de vârsta se face fără perdea în România! Angajatorii nu se sfiesc să ceră încă din anunţul de recrutare o vârsta maximă de 35- 40 de ani. Internetul este plin astfel de anunţuri de recrutare.
De Redactia Observator la 10.02.2019, 21:56Discriminarea pe criterii de vârsta se face fără perdea în România! Angajatorii nu se sfiesc să ceraă încă din anunţul de recrutare o vârsta maximă de 35- 40 de ani. Internetul este plin astfel de anunţuri de recrutare, deşi patronii care discriminează riscă amenzi de până la 100.000 de lei. Chiar şi în Capitală, unde sunt cele mai multe oportunităţi de muncă din ţară, persoanele de vârsta a doua sunt nevoite să bată pe la uşile Agenţiilor de Ocupare a Forţei de Muncă pentru că nu reuşesc să se angajeze. Patronii preferă să angajeze tineri mai ales dacă au contact direct cu clientul. Spun că ei se mişcă mai repede şi se adaptează mai uşor.
Pentru mulţi angajatori, candidatul ideal are trebui să aibă cel mult 35-40 de ani. Patronii impun o limită de vârstă chiar din anunţul de recrutare. Fie că vorbim despre un post de muncitor necalificat, manager de coafor sau secretară.
”E o muncă uşoară, doar că vreau să se mişte repede”, spune un angajator.
Patronii admit că preferă să angajeze persoane mai tinere, mai ales dacă au contact direct cu clientul.
LAHME BOLAT, manager hotel: Ca şi limită de vârsta pe recepţie poate să fie între 30 şi 40 de ani. Ospătar poate să fie şi până în 40-50 de ani. Bucătar poate fi şi 60 şi.
ANDRA LEANCĂ, şef recepţie: Fiind contactul acesta cu turiştii contează şi aspectul fizic, dar nu neaparat.
Angajatorii care impun limite de vârstă riscă amenzi cuprinse între 2.000 şi 100.000 lei, avertizează Consiliul Naţional împotriva Discriminării. Instituţia face monitorizări periodice.
ASZTALOS CSABA, preşedinte CNCD: Ce mi-aţi amintit, în niciunul dintre cazuri nu se justifică criteriul de vârstă. Este suficient să apară un anunţ cu criteriu de vârsta nejustificat pentru a fi în situaţia unui fapt discriminatoriu.
Sunt şi firme care au altă viziune. Preferă angajaţii mai în vârstă şi spun că acestia sunt bine organizaţi şi reponsabili. În timp ce tinerii, renunţă mai repede la un loc de muncă. Ceea ce arată si studiile recente. Până la 25 de ani, mulţi dintre tineri au schimbat chiar şi trei joburi.
În acest restaurant din Băile Felix, la 54 de ani, Rodica Mateiu serveste clientii. Iar toţi ceilalţi ospătari ascultă de ea.
RODICA MATEIU, şef de restaurant: E bine cât de cât să fii statornic dacă vrei să reuşeşti în ceva. Trebuie să ai răbdare, ca să poţi să parcurgi toţi paşii.
Chiar dacă nu este scris în anunţul de angajare, cei care fac recrutări spun că patronii fac selecţia după vârstă.
GEORGE BUTUNOIU, specialist HR: Eu fac recrutări de 30 de ani. Nu mi s-a întâmplat niciodată, dar nici măcar o dată, să discut cu un angajator, să fac o recrutare pentru el, şi să nu îmi spună preferinţele lui vizavi de vârsta candidatului ideal.
Cei care angajează şomeri de peste 45 de ani primesc de la stat o subvenţie de 2.250 lei pe lună pe o perioadă de 18 luni.