Video Afacerea pe care Ramona a pariat acum câțiva ani şi care a dat roade. "Clienţii vin la noi, deja sunt programaţi"
Fermele ecologice castiga tot mai mult teren. Fie că merg pe rase tradiționale, cum e Bălțata Românească, sau aleg că crească struți ori vaci Black Angus, fermierii pariază pe întoarcerea la gustul natural şi sănătos. Are de câștigat și clientul, care primește produse de calitate, dar și antreprenorul, care obține un preț mai mare pentru marfa vândută. În Gorj, de exemplu, sunt aproape 200 de fermieri care fac agricultură ecologică.
Ramona a pariat, de câțiva ani, pe rasa de vaci, Bălțata Românească. Acum are câteva zeci. E mult de muncă la fermă și ar mai avea nevoie de un utilaj să-i ușureze treburile, dar satisfacția e mare pentru că totul e bio, iar produsele sunt de calitate. A terminat Facultatea de Matematică, acum lucrează la o stație meteo, dar tot la fermă îi place cel mai mult.
A pariat şi a dat lovitura
"Nu e greu. Noi am ales băltaţa româneasca pentru că au şi lapte. O parte din bani îi mai recuperam", a declarat Ramona Gavrilescu, fermier.
Pe lângă vaci, familia mai are și oi. Acum au arvunit deja zeci de miei pentru Paște
- Când vom mânca primele stridii crescute în Marea Neagră. Legea pentru înfiinţarea fermelor de scoici, adoptată...
- Hoţi prinşi în Leipzig, Germania, după ce au furat 100 kg de leurdă. Mirosul de usturoi din maşină i-a dat de gol
- Afacerea cu care George dă lovitura la ferma sa din Buzău. Subas a venit din Nepal ca să lucreze aici
- "Ferească Dumnezeu!" Mii de porci au pierit într-un incendiu devastator, la o fermă din Suceava. Hala s-a aprins...
- Copil de 17 ani, folosit ca sclav la o fermă din R.Moldova. Poliţiştii l-au eliberat după un an de chin. Totul a...
"Clienţii vin la noi la stână să ia, deja sunt programaţi. De acum ne întreabă lumea. E natural totul, mănâncă iarbă şi fân iarna", mai spune fermierul.
Un kilogram de carne de miel se vinde de Paște cu 40 de lei. Un litru de lapte pleacă de la fermă cu 5 lei, iar brânza costă între 25 și 50 de lei kilogramul.
Pe un deal din localitatea Roșia de Amaradia, pe lângă cirezile de vaci și turmele de oi, și-au făcut apariția de un an și jumătate câțiva struți. Mica fermă e abia la început, dar antreprenorul are în plan să se extindă.
Afacerea cu struți e profitabilă. Carnea și preparatele din carne de struț sunt la mare căutare. La fel și ouăle sau penele.
"Se hrănesc cu vegetale, cereale. Eu am un amestec de cereale, soia şi mănâncp cât au nevoie. Este profitabilă. Carnea de struţ este o carne foarte căutată şi foarte bună. Cred că oamenii o să încerce să mai caute aceste produse", a declarat Drăgan Vîntu, antreprenor.
Doar în județul Gorj, sunt aproximativ 200 de ferme ecologice. Fermierii au nevoie de aproape trei ani să treacă la acest statut, dar trebuie să respecte și câteva reguli stricte. În final, produsele vândute sunt de calitate, iar prețul este pe măsură.
"Condiţia de bază pentru a intra în acest program este să depună o cerere la direcţia agoricolă până pe 15 mai şi să aibă un contract de prestări cu un organism de prestări şi certificare", a declarat Valentin Priporeanu, director Direcţia de Agricultură Gorj.
Recent, o fermă cu vaci Black Angus, o rasă puțin pretențioasă, a primit certificarea de fermă bio. Pe lângă fermele de animale, și zeci de culturi agricole sau livezi s-au înscris în agricultura bio.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰