Apartamentele noi pot deveni un lux pentru români. Materia primă pentru construcţii era importată din Ucraina
Materialele de construcţii transformă apartamentele noi în lux pentru români. Preţurile se modifică de la o săptămână la alta, iar situaţia e cu atât mai gravă cu cât o bună parte din materia primă de care avem nevoie era importată, până acum, din Ucraina. Energia, gazele, carburanţii, dar şi războiul ne vor scumpi locuinţele şi în continuare.
De Greta Neagu la 07.03.2022, 20:54Suntem într-o fabrică de prelucrare a oţelului beton din Capitală. Aici ajunge materia primă din import care se transformă, ulterior, în materiale de construcţii pentru marile firme din ţară. "O mare parte venea din zona care acum se află în conflict, în război, dintre Ucraina şi Rusia. Din păcate, România nu mai are niciun combinat siderurgic care să asigure cerinţa pieţei şi suntem nevoiţi să importăm toată materia primă", a declarat Cătălin Soare, producător de oţel.
Planuri date peste cap înseamnă costuri noi, lucru care va fi resimţit în următoarea perioadă şi în preţurile finale ale imobilelor. Materialele de construcţii care pleacă din această fabrică şi-au dublat preţurile faţă de acum un an. Iar ultima scumpire a avut loc chiar în urmă cu două săptămâni, când oţelul, cel care intră în componenţa structurilor de rezistenţă ale clădirilor şi-a majorat preţul cu aproape 20%. "Energia electrică, cu transportul, cu tot ce afectează toată piaţa în acest moment - impactează şi în acest domeniu", a declarat Cătălin Soare, producător de oţel.
Un metru pătrat construit s-a scumpit cu 30% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut
Estimările constructorilor arată că metrul pătrat construit s-a scumpit cu 30% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. "Nimeni nu ştie când se vor opri aceste scumpiri până când nu se vor găsi soluţii să înlocuiască aliajele care erau furnizate de Rusia şi de Ucraina", a declarat Cătălin Soare, producător de oţel. Oţelul nu este, însă, sigurul material care s-a scumpit. Cimentul, cărămida, produsele din PVC au înregistrat creşteri între 25% şi 35% la sută faţă de anul trecut. Multe materiale se scumpesc, însă, de la o săptămână la alta.
"Impactul tuturor acestor majorări pe care noi l-am resimţit ca şi producător se traduc într-un procent de 20% care se reflectă azi în preţul final, preţul de la raft", a declarat Adrian Dinu, director de vânzări. Cei din domeniul construcţiilor se tem că vor întâmpina un blocaj în 2022 şi spun că, în acest ritm, puterea de cumpărare va scădea şi foarte puţini români îşi vor mai putea permite o locuinţă nouă. În plus, multe proiecte deja începute ar putea stagna.
"Din păcate, suntem pesimişti. Creşterea preţurilor la energie va influenţa, în continuare, creşterea preţurilor la materialele de construcţii. Situaţia specială creată de războiul din Ucraina aduce, de asemenea, o dificultate în aprovizionarea cu materiale. Firmele trebuie să îşi găsească noi furnizori şi, evident, vor fi mai scumpi", a declarat Adriana Iftime, Patronatul de stat în construcţii. În plus, după falimentul City Insurance, firmele de construcţii sunt nevoie să îşi reasigure lucrările, fapt care le va genera, din nou, o povară financiară.