Antena Meniu Search
x

”De ce ne bombardează?”47 de morți în Cernihiv, un cartier întreg a fost distrus. Rușii au bombardat ca în Cecenia și Siria

Ziua 9 de război în Ucraina aduce imagini tulburătoare din Cernihiv. O nouă înregistrare cu puternic impact emoțional arată urmările unui atac cu rachetă de joi 3 martie asupra unor blocuri de apartamente, soldat cu 47 de morți. Bombardamentele au continuat și vineri dimineață. 

de Redactia Observator

la 04.03.2022, 15:30

Imaginile filmate la Cernihiv sunt devastatoare. Amintesc de Groznîi la sfârșitul anilor 90 și Alep în 2016, scrie BBC. Orașul ar fi fost înconjurat de forțele ruse iar dimensiunile distrugerilor arată că rușii mint atunci când spun că nu atacă ținte civile. 

47 de oameni au fost uciși într-un atac aerian vizând un cartier rezidenţial din Cernihiv, au anunţat, vineri, autorităţile regionale ucrainene, relatează Reuters. Operaţiunile de salvare au fost suspendate joi din cauza bombardamentelor puternice, potrivit Serviciului ucrainean pentru situaţii de urgenţă. În total, 148 de persoane, majoritatea civili, au murit de la începutul ostilităţilor din regiune, potrivit BBC. Oraşul cu 300.000 de locuitori se află în nordul ţării, la graniţa dintre Rusia şi Belarus.

Atacurile soldaților ruși au continuat și vineri. Svitlana locuiește la 500 de metri distanță de blocul distrus joi. Femeia de 40 de ani s-a ascuns vineri dimineața sub masă cu cei doi copii ai săi, în vârstă de șase și trei ani. ”Aici nu sunt ținte militare, există doar un cimitir, clădiri de locuințe, clinici și un spital, de ce ne bombardează?” și-a strigat durerea Svitlana.

În apropiere se află un spital care tratează bolnavii de cancer. Copiii din secția de oncologie au fost duși într-un adăpost între cele două clădiri, dar personalul medical nu a reușit să creeze un mediu steril acolo și se chinuia să găsească o modalitate de a evacua copiii. 

Katya, o asistentă în vârstă de 22 de ani, a mărturisit pentru BBC că a auzit zgomotele bombardamentelor toată dimineața de vineri. „Nu știu dacă vom supraviețui. Eu, mama, bunica și vecinul nostru ne ascundem cu toții în casă. Chiar în acest moment pot auzi bombardamentele. Spitale și școli locale sunt distruse. Rușii au promis că nu vor ucide civili, dar ne ucid!”

Larysa, o profesoară de matematică în vârstă de 52 de ani, a reușit să scape cu viață împreună cu soțul, sora și cumnatul ei, după ce blocul lor a fost lovit de o rachetă. „Ne-am ascuns pe scara de lângă apartamentul nostru de la etajul șase și am auzit avioane zburând deasupra”, a spus ea. "Deodată s-a auzit un boom și întreaga clădire s-a cutremurat. Am fugit afară, oamenii țipau. Am putut vedea că racheta a trecut prin clădirea noastră și a lovit clădirea următoare."

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » ”De ce ne bombardează?”47 de morți în Cernihiv, un cartier întreg a fost distrus. Rușii au bombardat ca în Cecenia și Siria