Armata cumpără submarine, vânătoare de mine și îşi modernizează navele purtătoare de rachete
Armata a trimis spre aprobare o cerere de a cumpăra submarine militare. Totodată MApN are în planul de achiziţie nave noi de tip "vânătoare de mine" și vrea să modernizeze actualele nave purtătoare de rachete. Birourile reunite ale Parlamentului au aprobat solicitarea ministerului Apărării.
De Redactia Observator la 12.04.2023, 16:20Cel mai probabil este vorba despre modelul francez de submarine Scorpene. Sunt înarmate cu 6 tuburi de torpile și pot lansa atât rachete antinavă cât și rachete antiaeriene. Din 2022, România ia în considerare achiziționarea a două submarine din clasa Scorpene.
Dimensiunea submarinelor din clasa Scorpene variază între 60 și 70 de metri şi ar costa aproape jumătate de miliard de euro. Sunt submarine din noua generație, fabricate de Naval Group" din Franța, potrivit navalnews.com. Singurul submarin aflat în prezent în flota Forțelor Navale Române, submarinul clasa Kilo Delfinul, este inactiv și ținut în rezervă de peste 20 de ani.
Birourile reunite ale Parlamentului au luat act, azi, de solicitarea Ministerului Apărării Naţionale privind obţinerea aprobării prealabile pentru iniţierea procedurii de atribuire a contractelor aferente unor programe de înzestrare a armatei, printre care achiziţionarea unor submarine, MApN a solicitat aprobarea prealabilă a Parlamentului pentru iniţierea procedurilor de atribuire aferente următoarelor programe de înzestrare: "Vânătorul de mine", "Submarin împotriva ameninţărilor de suprafaţă şi subacvatice", "Modernizare nave purtătoare de rachete".
Potrivit documentului, programele de înzestrare au în vedere operaţionalizarea ţintelor de capabilităţi asumate în cadrul procesului NATO şi UE de planificare a apărării pentru realizarea obiectivelor Programului privind transformarea Armatei României până în anul 2040. Astfel, prin programele de înzestrare vor fi asigurate echipamente cu destinaţie militară şi sisteme de armament în sprijinul unor categorii de forţe ale Armatei, pentru realizarea unor structuri de forţe flexibile, cu un spectru larg de capabilităţi secolului XXI, cu mijloace care să le asigure supravieţuirea în câmpul tactic, cu o mobilitate şi o cunoaştere situaţională extinsă şi o putere de foc mărită, potrivit Agerpres.
- Franţa speră să câştige contracte militare profitabile în România. În fruntea listei: nave de război şi...
- Tancuri Abrams, sisteme Patriot, blindate Piranha şi submarine Scorpene. Armele de sute de milioane de dolari pe...
- România cumpără 48 de F-35, cel mai performant avion de luptă din lume. Poate atinge 2.000 km/h şi e echipat cu...
Vânătorul de mine
Primul program constă în realizarea capabilităţii de luptă contra minelor marine prin înzestrarea Forţelor Navale Române cu nave de tip vânător de mine, în scopul obţinerii unor capabilităţi eficiente de detecţie, clasificare, identificare şi distrugere/neutralizare a minelor marine.
Submarin împotriva ameninţărilor de suprafaţă şi subacvatice
Cel de-al doilea program de înzestrare constă în realizarea capabilităţii de luptă împotriva navelor de suprafaţă şi antisubmarin prin înzestrarea Forţelor Navale Române cu nave de tip submarin, în scopul obţinerii unor capabilităţi eficiente în cercetarea pentru recunoaştere şi culegere de informaţii la nivel operativ - strategic concomitent cu executarea acţiunilor de luptă împotriva navelor de suprafaţă şi submarinelor inamice pentru distrugerea/neutralizarea/descurajarea forţelor navale inamice, independent sau în cooperare cu alte forţe, în apele teritoriale, cât şi în cele internaţionale sau în zone litorale ostile, în zone cu grad ridicat de risc, departe de bazele navale proprii.
Modernizare nave purtătoare de rachete
Al treilea program este destinat pentru modernizarea sistemelor de luptă principale şi actualizarea capabilităţilor operaţionale corespunzător nivelului tehnologic actual şi asigurarea unui grad ridicat de interoperabilitate cu alte unităţi de luptă proprii şi ale altor state membre NATO pentru navele purtătoare de rachete din clara TARANTUL din înzestrarea Forţelor Navale. Documentul va fi supus aprobării plenului reunit al celor două Camere ale Parlamentului.