Antena Meniu Search
x

Video România cumpără 48 de F-35, cel mai performant avion de luptă din lume. Poate atinge 2.000 km/h şi e echipat cu arme de ultimă generaţie

Din 2030, România se va apăra cu avioane de ultimă generaţie, celebrele F-35 americane. Decizia a fost luată azi de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării. Potrivit surselor Observator, ar fi vorba de 3 escadrile, adică 48 de aeronave. Sunt principala dar şi cea mai scumpă armă a aviaţiei din cele mai puternice state NATO. Costurile nu sunt deocamdată cunoscute, dar cu siguranţă se ridică la câteva miliarde de dolari.

de Redactia Observator

la 11.04.2023, 20:06

Vezi și

F35 Lightning este o armă formidabilă, capabilă să încline balanţa unui conflict. E un avion de generaţia a cincea, fabricat de Lockheed Martin, care se află deja în dotarea armatelor din SUA, Marea Britanie, Israel, Italia sau Japonia. Poate păcăli radarul inamic şi de aceea este folosit de la misiuni de recunoaştere şi până la bombardamente strategice. Rapid precum "fulgerul", atinge 2000 de kilometri pe oră. Cu alte cuvinte, poate ajunge de la Timişoara la Constanţa în puţin peste 20 de minute. Cu o rază de acţiune de aproape 3000 de kilometri, poate fi echipat cu mai multe tipuri de bombe, rachete antiradar şi aer-aer.

Valoarea contractului nu a fost dezvăluită

România are în momentul de faţă, 17 aeronave F-16. În noiembrie anul trecut, ţara noastră a semnat contractul de achiziţie a încă 32 de avioane din Norvegia. 388 de milioane de dolari e valoarea contractului. Până în 2030, când vom începe teoretic trecerea la F35-uri, am putea avea o flotă de 50 de aeronave multirol, multe dintre ele ajunse, însă, la finalul resursei de zbor. "F 35 este aparatul care înlocuieşte F 16, opţiunea este a mai multor state care îşi permit, din punctul de vedere al fondurilor, achiziţionarea unor asemenea aparate de luptă. Sunt costisitoare, dar sunt performante", a declarat Virgil Bălăceanu, analist militar şi general în rezervă.

"Aceste avioane, dotate cu o gamă largă de senzori avansaţi, capacitate de schimb de informaţii criptate în timp real, precum şi cu muniţii inteligente de înaltă precizie, permit realizarea şi menţinerea superiorităţii aeriene, condiţie obligatorie pentru asigurarea suveranităţii în spaţiul aerian naţional şi, la nevoie, pentru apărarea acestuia", a precizat Administraţia Prezidenţială într-un comunicat. Tranziția spre avioanele de generația a V-a va dura ani de zile și va presupune, dincolo de costul efectiv al aeronavelor, investiţii în infrastructură, logistică și în pregătirea piloților. "Să sperăm că nu vor fi folosite şi vor fi un element de descurajare pentru un viitor agresor asupra NATO", a declarat Virgil Bălăceanu, analist militar şi general în rezervă.

Valoarea contractului nu a fost dezvăluită. 4 miliarde 600 de milioane de dolari plăteşte Polonia pentru 32 de avioane de vânătoare F-35. Contractul a fost semnat în 2020 dar primul aparat de zbor de acest tip va fi livrat abia la anul. În suma uriaşă nu sunt incluse costurile armamentului cu care vor fi dotate aeronavele.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Evenimente » România cumpără 48 de F-35, cel mai performant avion de luptă din lume. Poate atinge 2.000 km/h şi e echipat cu arme de ultimă generaţie