Antena Meniu Search
x

Video România începe cursa înarmării în faţa pericolului rus: Cumpărăm submarine Scorpène, elicoptere de atac şi avioane F16, de miliarde de euro

Războiul din Ucraina a pus pe jar întreaga lume şi a arătat cât de vulnerabili putem fi în cazul unui eventual atac. Cu lupte grele în Marea Neagră şi o Rusie tot mai ameninţătoare, ministerul român al Apărării a pornit în cursa înarmării.

Andreea Filip
de Andreea Filip

la 19.07.2022, 19:34

Vezi și

Noul program de înzestrare a Armatei cuprinde contracte de miliarde de dolari. Ultima achiziţie anunţată - trei submarine şi mai multe elicoptere din Franţa.

Submarinele Scorpène au o lungime cuprinsă între 61 şi 75 de metri şi o greutate de 1.600-2.000 de tone. Cu un echipaj de până la 31 de militari, poate sta mai bine de trei săptămâni sub apă şi poate ajunge la 350 de metri adâncime. Are şase guri de foc, echipate cu 18 torpile Black Shark, cu rază de acţiune de 50 de kilometri.

Sunt doar 14 asemenea submarine în întreaga lume. Producătorul franco-spaniol spune că sunt potrivite pentru toate tipurile de misiuni. De la atac la distanţă, o eventuală confruntare cu nave de suprafaţă ori misiuni speciale de patrulare şi culegere de informaţii despre un potenţial duşman în ape. Trei ar urma să ajungă şi la noi în ţară. Costurile ar urma să se ridice la circa un miliard şi jumătate de dolari.

Momentan, România are un singur submarin, inactiv de peste 20 de ani

Pe acelaşi subiect

Mircea Mîndrescu, general: “Este păcat că Marina României a fost privată de o astfel de capabilitate. Ne trebuie de ieri un astfel de aparat. Sunt extrem de performante, sunt la nivel mondial. Prima misiune şi prima capabilitate pe care un submarin o poate oferi unei Marine este aceea de o observa fără să fie observat, de a culege informaţii atât de importante pentru planificarea militară.”

Ion Petrescu, expert militar: “Atât forţele navale române, cât şi armata ţării au nevoie de o întărire a apărării în zona litoralului.”

Momentan, România are un singur submarin. ,,Delfinul" nu e însă activ de mai bine de 20 de ani. E folosit doar pe post de simulator, pentru că statul n-a investit nimic în el. Construit de URSS în 1985 şi adus în ţară în mare secret, a costat aproape 40 de milioane de dolari la vremea respectivă.

Din 1996, Delfinul stă la cheu deoarece acumulatorii motorului sunt epuizați, iar înlocuirea lor costă în jur 20 de milioane dolari. Şi aici, probabil, va rămâne pentru totdeauna.

România începe şi echiparea forţele aeriene

Nu doar graniţele pe apă ar urma să fie protejate. Şi în aer promite Ministerul Apărării securitate maximă. Tot din Franţa ar urma să sosească elicoptere. Nu se ştie momentan dacă vor fi de luptă ori doar de transport.

Ion Petrescu, expert militar: “În condiţii speciale, trebuie să iei măsuri speciale. Realitatea zilelor pe care le trăim arată o menţinere a determinării Kremlinului pentru cucerirea de noi teritorii. Trebuie luat în calcul pericolul ca acest război nu numai să se menţină, dar flăcările sale să se extindă.”

Legăturile militare au fost întărite printr-o scrisoare de intenţie, deja semnată cu liderul de la Paris

Emmanuel Macron, preşedintele Franţei: “România nu este pt Franţa o ţară ca oricare alta. Alianţa dintre ţările noastre se bazează pe o prietenie de 2 secole şi am evocat acest lucru împreună. De mai multe ori, în faţa unor crize grave care ameninţau securitatea sa, România a putut să conteze pe fraternitatea Franţei. Pentru a merge mai departe, dorim să avansăm pe plan bilateral, astfel că lucrăm, la cererea autorităţilor române, la un plan ambiţios de susţinere a forţelor navale române. Miniştrii de resort au putut să discute şi să stabilească un document cadru, iar pe plan politic şi militar dorim să consolidăm acest document cadru şi această cooperare.”

Aproape o mie de soldați, precum și sistemul antiaerian Mamba, sunt la noi în ţară, prin parteneriatul francez

România a mai aprobat anul acesta şi achiziţia a 32 de avioane de vânătoare F16, din Norvegia. Aeronavele vor fi folosite cel puţin 10 ani, până când ţara noastră îşi va putea permite aparate de zbor de generaţie nouă. Costurile sunt estimate la peste 450 de milioane de euro.

În scurt timp ar urma să fie finalizat şi contractul privind înzestrarea aviaţiei cu drone militare. 7 aeronave fără pilot ar putea fi operaţionale chiar de anul acesta, în urma unei achiziţii de aproape 280 de milioane de dolari. Ar fi vorba despre drone de tip Hermes 450 sau Watchkeeper X. Sunt construite pentru supraveghere şi recunoaştere, dar pot fi echipate și cu rachete.

Ţara noastră ar putea cumpără şi tancuri americane Abrams. Cu o greutate de 61 de tone şi o lungime de 10 metri, maşinile de luptă şi-au dovedit eficienţa în timpul Războiului din Golf şi în Afganistan. Experţii militari susţin că am avea nevoie de 200 de tancuri, care costă peste 6 milioane de dolari fiecare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri politice » România începe cursa înarmării în faţa pericolului rus: Cumpărăm submarine Scorpène, elicoptere de atac şi avioane F16, de miliarde de euro