Banca Națională a majorat substanțial prognoza de inflaţie. Se așteaptă o creștere uriașă a prețurilor în 2022
BNR a revizuit în creştere prognoza privind inflaţia, estimând o rată de 7,5% în decembrie, cu 1,9 puncte peste estimările făcute de bancă în raportul anterior, din luna august, ca urmare a majorării preţurilor la energie.
De Redactia Observator la 11.11.2021, 12:26De asemenea, prognoza pentru finalului anului 2022 a fost ajustată la 5,9%, cu 2,5 puncte peste estimările anterioare.
BNR subliniază că, din aceste revizuiri, o parte covârşitoare este explicată de contribuţia în creştere a componentelor coşului de consum aflate în afara controlului politicii monetare: ”Rata anuală a inflaţiei IPC este proiectată la valoarea de 7,5 la sută în luna decembrie 2021, după o încetinire temporară a trendului ascendent observat recent, pe fondul intrării în vigoare a măsurilor de compensare a consumatorilor casnici de energie electrică şi gaze naturale, care se vor reflecta şi asupra ratei inflaţiei IPC pe perioada aplicării acestor prevederi (noiembrie 2021 – martie 2022). Ulterior, în aprilie 2022, odată cu expirarea acestor măsuri, rata anuală a inflaţiei IPC va reflecta majorări de o magnitudine substanţială, atingând 8,6 la sută în trimestrul II 2022, un maxim din intervalul prognozei. După acest moment, rata inflaţiei IPC este prevăzută să se tempereze, până la 5,9 la sută la sfârşitul la sfârşitul anului viitor şi, respectiv, 3,3 la sută la orizontul proiecţiei”.
Se estimează o creștere mare a prețurilor, în 2022
Banca Naţională precizează că sub ipoteza stabilizării preţurilor energiei, a reducerii anticipaţiilor inflaţioniste şi a disipării graduale a impactului şocurilor asupra costurilor de producţie, rata anuală a inflaţiei se va atenua din a doua jumătate a anului viitor, menţinându-se însă la finalul acestuia la 5,9%, substanţial peste limita superioară a intervalului ţintei.
- Reacţia BNR la cele mai mari creşteri de preţuri din ultimii 13 ani: "Creştere extravagantă la şase produse"....
- Inflaţia uriaşă aduce o explozie de scumpiri. Salariile nu ţin pasul cu rata inflaţiei care bate record după...
- ANPC a înfiinţat Comandamentul Special Black Friday. Toleranţă zero faţă de reducerile false
Indicatorul va reveni în interiorul benzii de variaţie în trimestrul II 2023 (cu o întârziere de trei trimestre faţă de prognoza anterioară), în contextul unor efecte de bază favorabile asociate componentei energetice. La orizontul prognozei, trimestrul III 2023, inflaţia va atinge 3,3%.
Inflația, din cauza majorării prețurilor la gaze și energie electrică
Rata anuală a inflaţiei a urcat la 4,95%, de la 3,94% în iunie, iar în august a ajuns la 5,25%, considerabil deasupra limitei superioare a intervalului ţintei şi uşor peste nivelul prognozat. Creşterea a fost determinată aproape integral de componente exogene ale coşului de consum, mai cu seamă de majorarea considerabilă a preţurilor gazelor naturale şi energiei electrice în luna iulie.
În octombrie, inflaţia a accelerat puternic, la 7,9%, an la an, faţă de 6,3% în septembrie, în condiţiile în care gazele s-au scumpit cu 46%, iar combustibilul cu 23%.