Video Inflaţia uriaşă aduce o explozie de scumpiri. Salariile nu ţin pasul cu rata inflaţiei care bate record după record
Rata inflaţiei bate record după record. A ajuns acum la aproape 8%, depăşind şi cele mai sumbre prognoze. Asta înseamnă scumpiri enorme pe toată linia: la gaze, curent, alimente, servicii. Faţă de anul trecut, creşterile sunt şi de aproape 50%. Salariile nu ţin pasul cu preţurile razna, iar traiul zilnic devine o luptă pentru tot mai mulţi români.
De la o lună la alta, românii rămân cu tot mai puţini bani în buzunar. O confirmă şi datele oficiale venite de la Institutul Naţional de Statistică. Rata inflaţiei pur şi simplu a explodat. A ajuns la 7.9%. De mai bine de 10 ani nu am mai avut o rată a inflaţiei atât de mare. Se traduce aceasta printr-o putere de cumpărare mai mică. Pentru că o rată ridicată a inflaţiei înseamnă automat că se scumpesc toate. Se la alimente, servicii şi produse nealimentare.
Citește și: Alimente sănătoase care te vor face fericită. Ce produse au acest efect asupra corpului
Într-un singur an, preţul uleiului a crescut cu 26% şi al cartofilor cu 18%
Într-un singur an, preţul uleiului a crescut cu 26% şi al cartofilor cu 18%. Iar la făină, peşte şi pâine creşterile sunt de 6%. Nici comercianţii n-au încotro. Spun că sunt obligaţi să mărească preţurile. Altfel, ies în pierdere. "Avem deja o creştere, din septembrie şi până acum, la materie primă de 35%. Doar la făină avem o creştere de 30% din septembrie şi până acum. La fel şi la unt, lapte", a declarat Maria Acristei, proprietar brutărie.
- Într-o singură lună, inflația are un salt de 1,8% şi se apropie de 8%. Cele mai mari creşteri de preţuri din...
- Reacţia BNR la cele mai mari creşteri de preţuri din ultimii 13 ani: "Creştere extravagantă la şase produse"....
- Anunţul preşedintului Băncii Centrale Europene: "Creşterea inflaţei în Europa urmează să fie mai lungă...
"Te uiţi la alte produse mai ieftine. Sau poate comerciantul îţi dă la acelaşi preţ, dar îţi dă calitate mai slabă. Un nou tip de inflaţie. Pierzi putere de cumpărare pe silent. Doar când mergi la casă şi vezi mai puţine produse cu acelaşi preţ", a declarat Adrian Mitroi, analist economic. Facturile sunt şi ele umflate. Faţă de anul trecut, preţul gazelor naturale a explodat cu 46%.
Cu 24 de procente a crescut şi costul energiei electrice
"O creştere atât de abruptă nu am mai avut până acum. Cererea depăşeşte cu mult oferta. Ceea ce a dus la o creştere a preţurilor", a declarat Silvia Vlăsceanu, expert energie. Combustibilii sunt şi ei mai scumpi cu 23%. "Va mai creşte. În calculul inflaţiei, aşa cum se face acum, nu intră anumite lucruri. Cum ar fi, spre exemplu, cheltuielile pentru medicamente. Adevărata inflaţie e peste 10%", a declarat economistul Mircea Coşea. România rămâne printre ţările din Uniunea Europeană cu cea mai ridicată rata a inflaţiei.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰