Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Românii care s-au trezit cu notificări că vor plăti facturi de 7 ori mai mari la gaze: "Plătesc în jur de 1.000 lei"

Facturile la gaze şi curent au ajuns noua sperietoare pentru toţi românii. Mai ales că, pentru unii, noile tarife anunţate de furnizori sunt de şapte ori mai mari. Pe termen scurt, statul a găsit o soluţie de avarie prin compensare şi plafonare, aşa încât preţurile vor rămâne cât de cât echilibrate. O dată trecut gerul iernii, ajutoarele vor dispărea, iar oamenii vor fi nevoiţi să plătească preţul anunţat de furnizor. Speriaţi şi confuzi, mulţi deja închid deja caloriferele şi se roagă să fie o iarnă blândă. 

de Redactia Observator

la 05.11.2021 , 20:57

Aşa arată noua ofertă primită de un bucureştean de la furnizorul de gaze cu care are contract. De la un preţ de 0,07 lei/ kwh în ianuarie, s-a ajuns la la 0,58 lei/kwh în noiembrie. O creştere de aproape 7 ori. 

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Dumitru Chisăliţă, expert în Energie: Aceste prețuri mari sunt puse de furnizori şi prin prisma acestei legi a plafonării. Furnizorii au interesul să vină cu preţuri cât mai mari pentru a recupera cât mai mulţi bani de la stat.

Vezi și

Ajutor de la stat pentru căldură și energie

Pe acelaşi subiect

Consumatorul însă nu va plăti preţul mărit de şapte ori, pentru că aici intervine ajutorul de stat: plafonarea şi compensarea. Fiecare dintre noi, indiferent de consum, nu va plăti pentru gaze mai mult de 0,37 de bani pe kWh, acesta fiind preţul plafonat. Cei care se vor încadra într-un consum de maximum 1.000 de metri cubi în perioada noiembrie-martie vor primi şi o reducere de 33 la sută din preţul facturii de gaze. 

Pentru energie electrică, legea prevede un plafon de 1 leu/kwh, de care va beneficia toată lumea. Cei care se încadrează în 300 kwh pe lună şi 1500 kwh în perioada noiembrie-martie beneficiază şi de o compensare de 29 de bani. 

Silvia Vlăsceanu, expert în Energie: Trebuie să ne urmărim consumurile şi să fim atenţi să aplicăm cât mai multe măsuri de eficienţă energetică pentru a ne reduce consumul.

Şase milioane de familii vor primi ajutor la plata facturilor, potrivit calculelor oficiale.

Ajutor care vine tot din bugetul de stat. Problema este că legea a fost aprobată pe repede-înainte, nu are norme de aplicare aşa că furnizorii nu ştiu cum să calculeze reducerile. Nu este clar spre exemplu, ce se întâmplă dacă într-o lună consumatorul a depăşit pragul impus la curent, de 300 kwh, dar cumulat, în cele cinci luni, nu consumă mai mult de 1500 kwh.    

Ion Lungu, preşedinte executiv AFEER: Se pune întrebarea ce facem: furnizorii vor da banii retroactiv și pentru luna în care a avut depăsire? Sunt câteva lucruri care trebuie clarificate.

Nu este clar nici ce se întâmplă dacă în primele 4 luni, consumatorul se încadrează în pragul impus, însă în a cincea lună il depăşeşte şi prin urmare consumul total pe cele cinci luni e mai mare decât cel compensat. 

Ce spun experții despre creșterea prețurilor la energie

Ion Lungu, preşedinte executiv AFEER: Problema mai delicată este dacă intr-adevar pe un număr de luni se încadrează, chiar şi cu niște valori mai mici, şi în ultima lună să spunem depăşesc cumulat consumul pe toat perioada. În acest caz, conform legii, vor trebui sa dea banii înapoi. 

Teoretic, în 15 zile ar urma să apară şi normele de aplicare. Experţii atrag atenţia că din aprilie tarifele nu vor mai fi reduse, astfel că este cu atât mai important să verificăm periodic ofertele din piaţă, pe site-ul ANRE. 

Dumitru Chisăliţă, expert în Energie: Lumea să nu se sperie neapărat că îi vine o factura de 0.67 – 0,68 pentru urmatoarele cinci luni. Să se sperie pentru urmatoarele 12 luni, din aprilie încolo când va trebui sa plătească acel preț.

Cei care găsesc în piaţă oferte mai bune au la dispoziţie 21 de zile să schimbe furnizorul.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Aţi cumpărat carne de porc de la crescător sau preferaţi să faceţi cumpărăturile direct din magazin?
Observator » Ştiri economice » Românii care s-au trezit cu notificări că vor plăti facturi de 7 ori mai mari la gaze: "Plătesc în jur de 1.000 lei"