Bugetul pe 2024. Pensii şi salarii mai mari, dar şi 1,8 milioane de români care vor fi taxaţi. Pierd 83 de lei pe care îi primeau în plus până în decembrie
Zi decisivă pentru banii românilor. Guvernanţii s-au înţeles cum să împartă bugetul de anul viitor. Aproape toţi angajaţii de la stat vor avea creşteri salariale modeste, de doar 5%. Mai norocoşi vor fi profesorii şi pensionarii, care vor primi două majorări în 2024. De unde fonduri pentru toate cheltuielile? Experţii fiscali spun că din împrumuturi la dobânzi-record şi taxe majorate.
De Redactia Observator la 11.12.2023, 19:22Din ianuarie, 1,3 milioane de bugetari, cu excepţia demnitarilor, vor avea salarii mai mari cu 5%. Iar toți pensionarii, adică aproape 5 milioane de oameni, vor primi o majorarea a venitului cu aproape 14%. Dintre aceştia, peste 3 milioane vor avea parte de o nouă creştere de circa 6% şi în septembrie, odată cu recalcularea tuturor pensiilor. Din martie, vor fi majorate şi alocaţiile pentru copii, în medie cu 15 la sută.
Marcel Ciolacu, preşedintele PSD: Efortul este o obligaţie! A noastră. Să asigurăm pensionarii, părinţii noştri. Toate sunt bugetate. Şi 13,8%, şi aplicarea Legii pensiilor din 1 septembrie.
De unde vin fonduri pentru toate cheltuielile
Gabriel Biriş, analist fiscal: Parţial, banii vor veni din creşterile de impozite şi taxe, iar restul din împrumuturi. România plăteşte printre cele mai mari dobânzi la creditele guvernamentale din Europa.
- Bugetarii care vor primi salarii mărite cu 20% în 2024. Bugetul pe anul viitor, aşteptat să fie adoptat de Guvern...
- Bugetul pe 2024 intră joi în şedinţa de Guvern. Ciolacu anunţă o majorare de 5% pentru "tot sistemul bugetar,...
- Educaţia va primi cele mai multe fonduri din istorie. PSD şi PNL au decis cum împart bugetul pentru 2024
Dar statul dă cu o mână şi ia cu alta. Aproape 1,8 milioane de oameni plătiţi cu salariul minim vor primi mai puţini bani din ianuarie. Mai exact minus 83 de lei. Scutirea de taxe pentru cei 200 de lei care se aplică acum va fi eliminată în 2024. Şi carburanţii vor costa mai mult, odată cu creşterea accizelor în trei etape - ianuarie, aprilie şi iunie. Majorarea totală va fi de 18 bani pe litru. Avem o veste bună însă pentru toţi cei 8 milioane de români participanţi la pilonul doi. Contribuţiile lor vor creşte cu un procent, la 4,75%. Asta înseamnă că vor aduna, în medie, 75 de lei lunar în plus în contul de pensie.
Marcel Boloş, ministrul de Finanţe: Nu poţi merge cu creşteri de salariu minim una dupa alta. Trebuie să nu bulversăm mediul de afaceri.
Guvernanţii dau asigurări că niciun minister nu va pierde bani
Guvernanţii dau asigurări că niciun minister nu va pierde bani în 2024. Şi se laudă că, în sfârşit, Educaţia, un domeniu subfinanţat ani la rând, va primi un buget record, de peste 4 la sută din PIB, adică 60% în plus faţă de acest an. Şi Investiţiile vor avea cel mai mare procent din istorie, semn că vor contina lucrările pe șantiere. În mare, e vorba de proiecte cu finanţare prin PNRR. Şi la Sănătate va fi o creştere substanţială.
Marcel Ciolacu, preşedintele PSD: M-am săturat să văd la televizor breaking news-uri că nu există bani de medicamente, când noi alocăm 12 miliarde de euro la Casa de Sănătate.
Nicolae Ciucă, preşedintele PNL: Există un pachet de măsuri pentru creşterea colectării şi reducerea evaziunii fiscale. Există proiecţiile necesare să putem să acoperim creşterile bugetare.
Proiectul de buget prevede un deficit de 5% din PIB pentru anul viitor. Pe venituri şi cheltuieli şi-a dat ok-ul şi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Joi va trece prin şedinţa de Guvern, iar săptămâna viitoare va ajunge în Parlament. Dacă va contestată la CCR, cel mai probabil, legea va fi promulgată între Crăciun şi Revelion.