Antena Meniu Search
x

Video Bugetarii care vor primi salarii mărite cu 20% în 2024. Bugetul pe anul viitor, aşteptat să fie adoptat de Guvern până la sfârşitul săptămânii

Avem decizii clare în ceea ce priveşte salariile bugetarilor de anul viitor. Bugetul pentru 2024 prevede majorări în tot sectorul public. Demnitarii nu se vor bucura însă de bani în plus, iar pentru majorările promise profesorilor încă se poartă negocieri.

Florentina Lazăr
de Florentina Lazăr

la 11.12.2023, 14:07

Vezi și

"Va fi o majorare de 5% pentru toti bugetarii, mai putin pentru parlamentari, este o decizie foarte clară. Până în sărbătorile de Crăciun să-l trecem prin Parlament", a declarat Marcel Ciolacu. Pentru asta bugetul de stat ar trebui să ajungă săptămâna aceasta pe masa Guvernului. Astăzi este pus în transparenţă decizională şi premierul se laudă deja cu alocări record pentru investiţii şi educaţie.

Bugetul a fost deja votat în şedinţele PNL şi PSD, iar joi va fi adoptat de Guvern

Ministerul Educaţiei va avea cel mai mare buget din istorie, 55 de miliarde de lei, adică 4,1% din PIB faţă de 3,2% cât a avut în acest an. Cu aceşti bani vor fi plătite salariile profesorilor şi vorbim de acea majorare de 20% promisă de Guvern. Aceasta va fi acordată în două etape, nu într-o singură tranşă aşa cum au spus autorităţile pentru a opri greva profesorilor. Aşadar, de la 1 ianuarie salariile profesorilor vor creşte cu 13%, iar de la 1 septembrie 2024 majorarea va fi de 7%.

Sănătatea va primi anul viitor cu 26% mai mulţi bani, iar ministerul Transporturilor va avea un buget cu 30% mai mare decât cel din anul ăsta. Bani mai mulţi vor fi daţi şi pentru majorarea pensiilor, acestea vor creşte în două etape în 2024: de la 1 ianuarie vor fi indexate cu rata inflaţiei, 13,8%, iar de la 1 septembrie vor fi recalculate toate pensiile. Pentru asta, impactul bugetar suplimentar va fi de 28 de miliarde de lei.

Sunt ultimele zile în care se discută acest buget. A fost deja votat în şedinţele PNL şi PSD, iar joi va fi adoptat de Guvern.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri politice » Bugetarii care vor primi salarii mărite cu 20% în 2024. Bugetul pe anul viitor, aşteptat să fie adoptat de Guvern până la sfârşitul săptămânii