Antena Meniu Search
x

Bugetul pe 2024 intră joi în şedinţa de Guvern. Ciolacu anunţă o majorare de 5% pentru "tot sistemul bugetar, mai puţin pentru demnitari" şi fonduri istorice la Educaţie

Bugetul de stat pe 2024 va intra joi în şedinţa de Guvern iar săptămâna viitoare va fi un vot în Parlament, a anunţat premierul Marcel Ciolacu. Şeful Executivului spune că va fi o majorare la tot sistemul bugetar de 5%, mai puţin pentru demnitari, şi un buget de 7,3% % pentru investiţii, cel mai mare procent din istorie.

 

de Redactia Observator

la 11.12.2023 , 11:18

Bugetul pe 2024 intră joi în şedinţa de Guvern. Ciolacu anunţă o majorare de 5% pentru "tot sistemul bugetar, mai puţin pentru demnitari" şi fonduri istorice la Educaţie
Bugetul pe 2024 intră joi în şedinţa de Guvern. Ciolacu anunţă o majorare de 5% pentru "tot sistemul bugetar, mai puţin pentru demnitari" şi fonduri istorice la Educaţie

Marcel Ciolacu a declarat la sediul partidului că s-a stabilit calendarul bugetului pe anul 2024. ”Am dori ca astăzi să fie în transparenţă şi joi să treacă prin şedinţa de Guvern, urmând ca următoarea săptămână, până în sărbători, să trecem prin Parlament, dacă va fi vreo sesizare la CCR, să fie termenul între Crăciun şi Anul Nou”, a spus premierul.

El a anunţat că ”va fi majorare la tot sistemul bugetar de 5 %, mai puţin pentru demnitari”. ”Mergem chiar mai mult, fiindcă oricum a crescut PIB ul şi mergem şi mai mult pe investiţii nominale, la un procent de 7,3 % la investiţii, este cel mai mare procent pe investiţii din istoria României. Avem un buget iarăşi istoric la educaţie de 4,1 % deci o mărire de 60 % a bugetului pe educaţie.

Trebuie să ţinem cont şi de faptul că avem fonduri europene prinse în PNRR şi în exerciţiul financiar actual de aproape 12 miliarde, în acest moment. Sunt cele mai mari investiţii în sistemul de educaţie, în şcoli, în toată infrastructura”, a spus Ciolacu.

Articolul continuă după reclamă

Ce spune Ciolacu despre salariile profesorilor

Pe acelaşi subiect

Despre salariile profesorilor, Marcel Ciolacu a spus: ”O să decid cu liderii de sindicat în aceste zile, era normal să aşteptăm să închidem întregul buget, să bugetez aceşti bani la Ministerul Educaţiei, sunt ferm convins că vom avea împreună o situaţie corectă” Şeful Executivului a dat asigurări că niciun minister nu pierde niciun ban.

”Sunt ministere care au mai puţini bani, cele care au finalizat investiţiile şi au avut banii pentru cofinanţare anul acesta. Scriptic, ca şi procente, este Ministerul Economiei, dar e normal pentru că s-a desfiinţat Ministerul IMM-urilor şi Turismului. Avem o majorare şi la Ministerul Sănătăţi, aproape 26 %, la Ministerul transporturilor 30%, este o majorare şi la Casa Naţională de Sănătate şi am ajuns la cifra de 12 miliarde de euro la Casa de Sănătate, dar trebuie să găsim corect cum se cheltuiesc aceşti bani, pentru că eu unul m-am săturat să văd la televizor breaking news-uri că nu există bani de medicamente, că nu s-au plătit spitalele, că nu s-au plătit programele, când noi alocăm 12 miliarde de euro CAS. Vom vedea, trebuie în primul şi în primul rând digitalizare, să ştim foarte bine în timp real unde se cheltuie banii şi cum se gestionează banii”, a spus liderul PSD.

Ciolacu a mai spus că ”cifra de deficit va fi în primul rând cu minim mai puţin 0,5 % faţă de deficitul cu care o să închidem anul acesta şi va fi sub 5 %”.

Despre majorările la pensii, premierul a spus că toate sunt bugetate. ”Şi pensiile, 13,8% şi aplicarea legii pensiilor din septembrie. De fapt legea pensiilor se aplică de la 1 ianuarie dar recalcularea de la1 septembrie. Toate sunt bugetate nu este o problemă, vom închide cu un deficit sub 5 %”, a arătat el. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Aţi întâmpinat până acum probleme în reciclarea sticlelor, prin sistemul RetuRO?
Observator » Stiri politice » Bugetul pe 2024 intră joi în şedinţa de Guvern. Ciolacu anunţă o majorare de 5% pentru "tot sistemul bugetar, mai puţin pentru demnitari" şi fonduri istorice la Educaţie