"Cam scump: 166 de lei, 200 de lei!" Dezlegarea la peşte din postul Paştelui i-a lăsat pe români fără bani în portofel. Preţurile de la festivalul pescăresc
Festival de gusturi Liber la peşte! Cu ocazia primei dezlegări din Postul Paştelui, de Buna Vestire, în Bucureşti s-a deschis deja festivalul pescăresc. O inspiraţie culinară perfectă, cu sute de kilograme de peşte şi fructe de mare pregătite de bucătari veniţi din toată ţara. Şi nu numai! Un vlogger culinar cu 800.000 de urmăritori pe TikTok, care îşi spune Bărbosu', a venit din Marea Britanie special pentru asta.
De Mădălina Iacob la 23.03.2024, 19:32Arome şi gusturi pe săturate! Trufandale de sezon - scrumbii, păstrăv şi midii se rumenesc pe grătar şi pe plite într-un ritm prea lent pentru pofticioşii atraşi de mirosuri irezistibile.
Dezlegare la peşte în postul Paştelui
"Păstrăvul vi-l recomand, este cel mai bun peşte, de la noi din Ardeal de pe Transaplina, din judeţul Alba. Cu sare şi pus pe grătar, e natural, crescut în natură. 20 de lei suta de grame de păstrăv", spune Niculae Ciobanu, comerciant.
"Un calcan prăjit, cu mămăliguţă cu sos tartar, de primăvară. Mmmm... Nu o să mai apuce. Foarte bun!", mărturiseşte un român. "Am cumpărat scrumbie, hamsii şi cartofi prăjiţi. Mie îmi plac toţi peştii, îmi plac hamsiile cel mai mult dintre toate", zice un copil.
- Zeci de kg de peşte, împrăştiate pe jos, pe pontonul Floreasca. După ore bune în soare, captura urma să...
- Data până la care românii îşi pot rezerva vacanţe cu 10% reducere, de 1 Mai sau de Paşte
- În pieţe, legumele costă şi cu 20% mai mult decât la supermarket. Cele mai scumpe: salata verde, ridichiile şi...
Vedeta festivalului de Buna Vestire
Vedeta festivalului a fost borşul de peşte. Şi tot la capitolul vedete, printre pescari şi bucătari, l-am întâlnit pe Bărbosu, bucătarul viral de pe TikTok, care a venit special de la Londra pentru festivalul pescăresc.
"Avem aici un borş de peşte minunat, ia uitaţi, ce îi mai trebuie, doar nişte leuştean. Ăsta e secretul borşului de peşte, să avem peşte de Dunăre, cât mai diversificat, dacă putem. Se poate face şi cu un singur sortiment de peşte, că motto-ul meu este Dacă ai pui, dacă n-ai, nu pui! Hai noroc şi la mai mare, măi băieţi şi fete, vă pup!", spune Ovidiu Ţigănuş, zis Bărbosu.
"Pentru Buna Vestire am adus un strop din bunătăţile şi tradiţiile Deltei Dunării - calcan la plită, crap, chiftele din peşte, scrumbie de Dunăre şi mămăligă şi nelipsitul mujdei", arată Filip Mastică, pescar.
"Mi-am propus să îmi iau fructe de mare, dar era coada prea mare, mi-am luat un calcan de aici. Cum e? Bun. Dacă ai suficienţi bani... Ăsta a costat cam 100 de lei, ce sa zic", spune un român. "Dacă mâine, poimâine trebuie să mâncăm peşte, mâncăm acum, astăzi, doradă, deşi e cam scump. 166 de lei, 200 de lei, prea mult! Pentru vremurile astea", zice un altul.
"Când pofta e mare, nu te mai uiţi la portofel. Această porţie de scrumbie cu mămăligă şi mujdei a costat 40 de lei", spune Mădălina Iacob, reporter Observator. După peştele usturat cu mujdei, deserturile care îndulcesc s-au vândut imediat. Poale-n brâu, gogoşi şi prăjituri au completat meniul stradal al bucureştenilor. Festivalul este deschis inclusiv luni, de Buna Vestire.