Video Zeci de kg de peşte, împrăştiate pe jos, pe pontonul Floreasca. După ore bune în soare, captura urma să ajungă în magazine şi apoi, pe mesele românilor
Scene total neplăcute au fost surprinse, astăzi, în Capitală. Mai multe kilograme de peşte au fost scoase din lacul Floreasca direct pe ponton. De pe jos, din soare, captura era pusă în gheaţă şi urma să ajungă în magazine. Este mâncarea noastră pregătită pentru prima dezlegare la Peşte din post.
Sute de peşti zac împrăştiaţi pe ponton, la scurt timp după ce au fost scoşi din Lacul Herăstrău. Unii acoperiţi cu o prelată murdară, alţii lăsaţi în bătaia soarelui. Pescarii se apără şi spun că se pregătesc aşa cum trebuie de dezlegarea la peşte.
Pescar: În condiţii perfecte. Atât timp cât nu facem pe asfalt, facem pe lemn, în apă, da, e ok. Avem pompă cu care spălăm. Şi aceştia ajung la magazin? Da! Şi aşa se face de fiecare dată? Da, de fiecare dată. Uitaţi, avem gheaţă.
De pe jos, peştii ajung în magazine, apoi în farfuriile oamenilor
Balta ar fi fost concesionată legal de pescari. Aşa că poliţiştii au închis ochii la nereguli şi i-au amendat pentru parcare.
- Marea Neagră a devenit roşie, iar valurile sunt noaptea fosforescente. Explicaţia cercetătorilor pentru fenomen
- Milioane de peşti morţi, pe o fâşie de ţărm de 1 kilometru. Imagini tulburătoare din Japonia
- Autorităţile au interzis pescuitul cu plase în Deltă, de teamă că unele specii de peşti ar putea dispărea
Imaginile dovedesc însă altceva: condiţiile în care este scos peştele din apă taie pofta de mâncare a oricui.
Trecător: Păi, nu am mânca dacă am şti. Instituţiile statului stau degeaba.
Trecător: De trei zile e aşa. Nu e normal. Am văzut că două capse acolo unde e şalăul au pus gheaţă, atât.
Peştii trăiesc în apă cu resturi şi nămol care fermentează
Pe lângă condiţiile în care sunt ţinuţi peştii, nici apa în care trăiesc nu ar fi ideală, spun specialiştii.
Valeriu Tabără, președintele Academiei de Științe Agricole si Silvice: Dacă mă gândesc numai la nămolul ăla care se aşează an de an şi care sigur fermentează, mai sunt şi resturile organice, frunze, chiar dacă nu apar şi alte surse organice...
Specialiştii spun că ne dăm seama de prospeţimea unui peşte după cum arată. Pielea nu trebuie să fie lipicioasă sau acoperită de mâzgă, peştele nu trebuie să fie deshidratat şi nu trebuie să aibă solzi care se desprind.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰