Specialiștii recomandă plata în continuare a ratelor
Este oficial, ordonanţa de urgenţă prin care plata ratelor la bancă se poate amâna cu nouă luni a fost adoptată de Guvern. Nu totul este roz, însă. Dobânzile aferente lunilor de amânare rămân în vigoare şi vor trebui achitate ulterior. Ministrul de finanţe a detaliat, ieri seară, felul în care se aplică noua lege.
De Redactia Observator la 27.03.2020, 10:43Este oficial, aşadar! Ne vom putea amâna plata ratelor până la finalul anului. Guvernul a adoptat ordonanţa de urgenţă care stabileşte criteriile în baza cărora băncile îşi vor păsui clienţii. Şi nu doar ratele la credite se pot suspenda 9 luni, ci şi contractele de leasing. Specialiştii ne sfătuiesc, totuşi, să continuăm să plătim, şi în perioada de criză, dacă avem posibilitatea.
Ordonanţa adoptată de Guvern le va permite românilor, atât persoanelor fizice, cât şi firmelor, să ceară amânarea ratelor pentru până la 9 luni. Măsura pare tentantă pentru mulţi, însă analiştii spun că, dacă dobânzile nu vor fi subvenţionate de stat, după perioada de criză vom plăti rate mai mari chiar şi cu 50%.
IANCU GUDA, analist economic - Masura pentru perioada de gratie de 9 luni este foarte necesara, dar nu ajuta mediul de faceri si populatia daca dobanda din aceasta perioada acumuleaza in continuare si trebuie platita la anul. Si nu facem decat sa amanam problema, nu sa o rezolvam. Cea mai buna solutie ar fi o subventinare a acestor dobanzi pentru aceste 9 luni.
Dacă nu aţi rămas fără loc de muncă sau fără economii, analiştii vă recomandă să vă plătiţi, în continuare, datoriile. Mai ales că dobânzile sunt la un nivel scăzut după măsurile anunţate de Banca Naţională pentru a sprijini populaţia şi companiile.
DAN SUCIU - purtător de cuvânt BNR - In perioada imediat urmatoare dobanzile vor fi scazute, vor beneficia de rate ceva mai mici si nu vad niciun sens sa lungesti rata cu 3-6-9 luni, cat va fi aceasta amanare, ca sa platesti dupa aia. Scopul creditului este sa scapi de el cat mai repede.
Deja indicele Robor, cel care influenţează evoluţia ratelor pentru creditele în lei, a scăzut semnificativ în ultimele zile. De la 3.24, la 2.58%.
Sunt deja bănci care le oferă românilor posibilitatea de a-şi amâna plata ratelor.
ADRIAN CACIU, analist economic - Bancile care au putut sa faca acest lucru sunt si cele care sunt banci puternice. Pentru ca noi avem un numar mare de banci, dintre care numai 10 au si capital puternic.
Criza provocată de coronavirus se va resimţi şi în tranzacţiile imobiliare, spun analiştii. De câştigat ar putea avea cei care şi-au propus să-şi cumpere o casă.
IANCU GUDA, analist economic - Este f important sa fim atenti la economii. sa nu cheltuim pe produse de care nu avem nevoie. In niciun caz achizitii importante cum sunt autovehicule sau locuinte. Pentru ca acestea se vor ieftini semnificativ in perioada urmatoare din cauza prabusirii cererii. Pentru acei romani care au nevoie sa si cumpere o locuinta le recomand sa mai astepte pentru ca pana la sfarsitul anului ne asteptam la ieftiniri de cel putin 25-30 la suta.
Cât despre companii, spacialiştii spun că măsurile luate până în prezent de Guvern n-ar fi suficiente. Experţii se tem de abuzuri din partea angajatorilor care şi-a putea trimite salariaţii în şomaj tehnic. O solutíe ar fi spun ei posibilitatea de a trece în somaj tehnic în funcţie de ritmul scăderii cifrei de afaceri.