Care este preţul corect al unui apartament. Formula de calcul pentru o locuinţă cu trei camere, de 72.000 de euro
Casele și apartamentele au devenit tot mai scumpe în ultimii ani, iar mulți specialiști vorbesc despre o bulă imobiliară. Totul depinde, însă, de cerere și ofertă.
De Redactia Observator la 13.04.2023, 17:42Se doresc apartamente și nu sunt destule? Crește prețul. Rămân multe nelocuite ori apar perioade în care băncile execută credite imobiliare pentru apartamente și case pe care nu le cumpără nimeni? Prețul scade.
De fapt, prețul corect al unei locuințe, în modul în care specialiștii au stabilit o formulă de calcul, e dat de timpul în care un proprietar își recuperează banii de la chiriaș. Se calculează chiria ce poate fi încasată pentru o perioadă de 15 ani, iar din total se scad cca 20%, ceea ce înseamnă uzură și costuri de întreținere.
Cazul orașelor mari ca București, Cluj, să zicem, înseamnă o chirie de 500 de euro, încărcat, pentru un apartament de 3 camere mobilat într-o zonă bună, conectată la mijloacele de transport public, școli, spitale. 180 de luni x 500 euro înseamnă 90.000 euro, minus 20%, 72.000 euro. Acesta ar trebui să fie preţul unei locuințe de 3 camere în București.
Cât ar trebui să coste un apartament cu 3 camere în Bucureşti
- Este o decizie bună să cumperi acum un apartament? Expert în imobiliare: "Blocurile noi nu se vor ieftini"
- Cum alegi apartamentul potrivit pentru tine și familia ta. Detalii de care trebuie să ții cont atunci când vrei...
- ANAF a vândut de la prima licitaţie apartamentul lui Ioan Becali. Suma uriaşă cu care s-a vândut imobilul
Dar câtă vreme există cumpărători și concurență pentru oferta din piață șansele pentru a găsi un apartament de 3 camere la acest preț sunt reduse. În realitate, e destul de greu de găsit chiar și unul de 2 camere la 72 de mii, în acest moment.
Concluzia unui studiu realizat anul trecut era că prețurile pentru un metru pătrat construit în România este mai mic decât în alte state ale Uniunii Europene. Sigur că asta e imaginea unei posibile investiții, să construiești ieftin și să vinzi ulterior scump, dar trebuie luate în considerare și aspectele financiare personale ale familiilor din România. Adică, cine îți cumpără la prețurile fantasmagorice vehiculate pe piață, unde marjele de profit sunt imense.
Este irelevant care e prețul mediu în orașe, în acest moment. Oricine poate face o ofertă, dacă îi place o locuință, iar vânzătorul decide dacă acceptă sau nu. Cumpărătorii și vânzătorii sunt singurii care stabilesc valoarea. Important e să nu plătești mai mult decât face.