Căşti wireless, vândute cu 30 de lei în Dragonul Roşu. Cât costă acelaşi produs pe internet
Produsele fabricate în China sunt peste tot, iar unii români s-au îmbogățit de pe urma lor. Le cumpără la prețuri de nimic din Dragonul Roșu și le vând de zeci de ori mai scumpe pe internet sau în magazinele fizice. Pentru a vedea cât de mult ieșim pe minus, am comparat mai multe produse. Un material realizat cu camera ascunsă.
De Ana Grigore la 28.10.2024, 20:29Ne-am început incursiunea în Dragonul Roşu cu depozitele de îmbrăcăminte. Printre miile de modele de haine și sutele de vânzători, mulți dintre ei străini, ne-au atras atenţia iile româneşti. O vânzătoare ne spune că multe din modele de aici se vând în pieţe şi târguri tradiţionale, la preţuri chiar şi de 10 ori mai mari.
- Vânzător: 40 e aia!
- Reporter: 40 de lei?
- Vânzător: Da. Da, chiar ieftin. Şi e pânză topită, să ştii. Materialul e bun. Sora mea nu a ştiut că eu vând ii. A venit din afară şi a fost pe la Sibiu. Ştiţi cât a dat? 350 de lei.
Mergem la raionul de electronice si căutăm căşti.
- Vânzător: Căşti wireless. Două modele.
- Reporter: Cât costă?
- Vânzător: 30 şi 40.
- Reporter: 30 de lei perechea de căşti?
- Vânzător: Foarte puţin.
Supriză, însă - găsim produsul şi pe internet: "Ştiţi cât costă căştile astea pe internet? 120 de lei. Cât aţi spus că sunt aici? 40 de lei. Deci de trei ori mai mult pe internet, aceleaşi căşti". Și alte produse electornice se vând la jumătate de preţ în raioanele cu marfă chineazescă decât în magazinle online. O lavalieră care pe internet costă 70 de lei, în Dragon e 30 de lei.
Chilipiruri vândute scump
Și descoperirile continuă. Aceleași odorizante de mașină, care în benzinării costă 20 de lei, în magazinele de aici costă puţin peste un leu.
Diferențe uriașe am găsit și la decorațiunile pentru casă. "Orice aici se vinde!", spune un vânzător. Chiar și mătănii, cruci şi brăţări. Cele mai multe ajung pe tarabele din jurul bisericilor, unde se vând atunci când au loc procesiuni ori în preajma sărbătorilor religioase.