Cât costă să cumperi vechime în muncă în 2023. Se pot cumpăra cel mult 6 ani, chiar și de către românii din străinătate
Cei care se apropie de vârsta de pensionare, nu au atins pragul minim de cotizare şi vor să îşi cumpere vechime în muncă plătesc de anul acesta o contribuţie mai mare. Valoarea acesteia a crescut cu 112 lei, odată cu majorarea salariului minim pe economie. Zilnic, la nivel naţional, 700 de români încheie în medie astfel de contracte cu Casele Teritoriale de Pensii.
De Florentina Lazăr la 15.01.2023, 19:46Ionel a lucrat timp de 8 ani la o tipografie. A aflat, mai apoi, că angajatorul i-a plătit o contribuţie la pensie mai mică faţă decât trebuia.
Ionel Cristea, cumpărător vechime în muncă: Mai sunt şi angajatori care fac nereguli. Am avut contract pe 8 ore şi, când m-am trezit, am avut pe 2 ore plătit. Un an jumătate cam aşa am lipsă.
Dacă anul trecut, bărbatul ar fi plătit o contribuţie lunară minimă de 638 de lei, anul acesta trebuie să dea 750 de lei, adică 9.000 de lei pe an.
Daniel Baciu, preşedinte Casa Naţională de Pensii: S-a mărit salariul minim brut pe economie la valoarea de 3.000 lei. Dacă se aplică acea contribuţie de asigurări sociale, acel CAS care e în procent de 25% vom observa că această contribuţie a crescut începând cu 1 ianuarie 2023.
Florentina Lazăr, reporter Observator: Zilnic, în medie 10 persoane îşi cumpără vechime în muncă doar aici, la Casa de Pensii a Muncipiului Bucureşti. Din 2020 şi până în prezent au fost încheiate 3.050 de astfel de contracte.
Alina Frățică, șef Contribuții Sociale: Cei care cumpără vechime pot cumpără perioade disparate sau perioade continue. Vin persoane din toată ţara, care nu au un stagiu minim de 15 ani, fie pentru că angajatorii nu le-au plătit contribuţiile, fie că n-au muncit, fie persoane din străinătate, care au lucrat fără forme legale.
Banii pot fi plătiţi integral sau eşalonat, după încheierea unui contract cu Casa de Pensii
Se pot cumpăra cel mult 6 ani de vechime pentru pensia de limită de vârstă. Plata pentru completarea stagiului de cotizare se poate face până pe 31 august.
Alina Frățică, șef Contribuții Sociale: Cei care cumpără vechime trebuie să se prezinte la instituția noastră cu un act de identitate, iar cei din străinătate pot să vină și cu pașaportul.
Pentru a putea verifica vechimea în muncă, trebuie să vă creaţi un cont pe site-ul Casei Naţionale de Pensii. La nivel naţional, în ultimii 2 ani au fost încheiate aproape 22.500 de contracte pentru cumpărarea vechimii în muncă. Statul a încasat peste 258 de milioane de lei la bugetul de asigurări sociale.