Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Cum poţi să cumperi vechime în muncă pentru pensie. Paşi de urmat

Românii care au anumite posibilităţi şi vor să iasă mai repede la pensie, trebuie să ştie că pot cumpăra vechime în muncă.

de Redactia Observator

la 10.05.2023 , 10:36

Românii plătesc 9.000 de lei pentru a cumpăra un an de vechime în muncă Românii plătesc 9.000 de lei pentru a cumpăra un an de vechime în muncă - Profimedia
  • 9.000 de lei plătesc românii pentru a cumpăra un an de vechime în muncă.

Ca în fiecare an, dosarul pentru solicitarea cumpărării de vechime în muncă trebuie depus până la sfârşitul lunii august. Însă trebuie să aveţi în calcul faptul că se pot cumpăra până la cinci ani de vechime în muncă.

De asemenea, românii care îşi doresc să recurgă la un asemenea gest trebuie să ştie că, din acest an, se achită mai mulţi bani pentru a se cumpăra vechime în muncă. 

În 2023, o lună de vechime în muncă costă 750 de lei

Articolul continuă după reclamă

Dacă anul trecut, românii aveau de achitat câte 638 de lei la sistemul public de pensii, pentru cumpărarea unei luni de vechime în muncă, anul acesta suma a crescut în mod semnificativ.

Pe acelaşi subiect

Concret, prin majorarea salariului minim brut pe ţară la 3.000 de lei, o lună de vechime în muncă a ajuns să coste 750 de lei. Astfel că, dacă intenţionaţi să cumpăraţi un an de vechime în muncă trebuie să ştiţi că acest lucru vă costă nu mai puţin de 9.000 de lei.

De asemenea, dacă doriţi să cumpăraţi perioada maximă de vechime în muncă pe care o puteţi cumpăra, adică cinci ani, acest lucru ar urma să vă coste nu mai puţin de 45.000 de lei.

Partea bună este că cei care doresc să cumpere vechime în muncă pentru pensie pot achita suma respectivă şi în rate, în funcţie de înţelegerea avută cu reprezentanţii casei de pensii, respectiv în funcţie de contractul încheiat cu aceştia. 

Mii de români şi-au cumpărat vechime în muncă, în ultimii ani, estimându-se că doar în Bucureşti în fiecare zi în jur de 10 contribuabili recurg la un asemenea gest. 

Conform avocatnet.ro, una dintre cele mai frecvente întrebări puse în legătură cu acest subiect a fost "dacă salariul minim sau cota CAS se modifică, contractele de asigurare semnate sunt afectate?".

Ei bine, specialiştii susţin că aceasta nu ar trebui să fie o problemă, pentru că "sumele de plată se calculează în raport cu salariul minim brut și cota de contribuție de asigurări sociale din momentul semnării contractului, iar modificarea acestora nu va afecta plățile aflate în desfășurare". 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Vă gândiţi să renunţaţi la cadourile de Crăciun pentru a economisi mai mulţi bani?
Observator » Ştiri economice » Cum poţi să cumperi vechime în muncă pentru pensie. Paşi de urmat