Antena Meniu Search
x

Video Cât costă un an de vechime la pensie, din ianuarie 2023. Data limită până la care poate fi cumpărată

Dacă aţi avut o perioadă în care nu aţi lucrat şi aţi rămas cu goluri în cartea de muncă, trebuie să ştiţi că şi anul acesta vă puteţi cumpăra ani de vechime în câmpul muncii pentru o pensie mai bună. Însă va trebui să pregătiţi mai mulţi bani pentru că sumele au crescut substanţial. Un an de vechime, de exemplu, pentru cei care vor să îşi asigure continuitatea a ajuns să coste nu mai puţin de 9 mii de lei.   
 

Florentina Lazăr
de Florentina Lazăr

la 09.01.2023, 13:55

Vezi și

Contribuţia lunară se calculează în funcţie de salariul minim pe economie, care s-a majorat de la 1 ianuarie la 3.000 de lei brut şi este în proporţie de 25%. Dacă anul trecut, românii plăteau pentru o lună de vechime 638 de lei, anul acesta plătesc 750 de lei. Aşadar 9.000 de lei pe an. 

3.100 de români şi-au cumpărat vechimea în muncă 

Banii pot fi plătiţi toţi odată sau eşalonat, după încheierea unui contract cu casa de pensii. Pot fi cumpăraţi până la 5 ani de vechime în muncă, până la data de 31 august. Se discută însă despre prelungirea acestei măsuri. Doar la nivelul municipiului Bucureşti, aproximativ 10 persoane îşi cumpără zilnic vechime în muncă. 

Din 2020 şi până în prezent, au fost încheiate peste 3.100 astfel de contracte. Pentru a verifica ce vechime în muncă aveţi trebuie să vă faceţi un cont pe siteul Casei Naţionale de Pensii. Pentru a face acest lucru trebuie să completaţi un formular cu datele dumneavoastră personale.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri economice » Cât costă un an de vechime la pensie, din ianuarie 2023. Data limită până la care poate fi cumpărată