Cât gaz mai are România în depozite, în plină criză energetică. Expert: "Este tot mai critică situaţia"
Cu preţuri tot mai mari şi o iarnă dificilă la orizont, România are depozitele de gaze pe jumătate goale. Şi nici nu se grăbeşte să le umple, crezând că are suficient timp. Problema este că tot cresc preţurile, aşa că vom ajunge să plătim tot mai mult. Situaţia e gravă în întreaga Europă. Rusia a decis astăzi să oprească livrările de gaze către Europa prin conducta Nord Stream 1, principalul gazoduct care transportă gazele rusești până în Germania.
De Mădălina Chiţac la 11.07.2022, 20:38Până în octombrie, România trebuie să umple depozitele de gaze la cel puţin 80% din capacitate. E cerinţa pe care a impus-o Parlamentul European.
Vasile Cârstea, director DEPOGAZ: La această oră, în depozit, avem un grad de umplere de 47-48%, adică un miliard 320. Mergem cu o capacitate de injecţie de 13 milioane 200. Din capacitatea de disponibilă, care ar fi de 20-22 de milioane pe zi. Deci cam 60% din capacitatea de injecţie astăzi este în activitate.
România e la coada Uniunii Europene privind stocurile de gaze
Georgian Albu, expert FEL Romania: Este un decalaj de aproximativ 15 procente faţă de media europeană. La noi, programul de înmagazinare arată că majoritatea volumelor pentru sezonul rece vor fi injectate mai degrabă spre finalul sezonului cald, în lunile septembrie şi octombrie.
- Prețul gazelor naturale a scăzut cu 12% în Europa după ce Canada a decis să returneze Rusiei turbina pentru...
- Rusia oprește gazul prin Nord Stream 1, pentru 10 zile. Europa se teme că Putin nu va mai redeschide conducta
- Kievul susține că tranzitul gazelor ruseşti prin Ucraina a atins minimul istoric. Moscova, acuzată de șantaj
Dana Dărăban, director ACUE: Ei achiziţionează în continuare energia din piaţa engros, unde vedem, în ultimul an, o creştere de aproape 700%. În acelaşi timp, noi înregistrăm cu 6 luni întârziere plăţile pe care statul le datorează în virtutea schemelor de plafonare. Este tot mai critică situaţia.
Până acum, statul a plătit către furnizori 50% din sumele datorate, însă pe vechea schemă de sprijin. Pentru măsurile care au intrat în vigoare din aprilie, nu s-a dat niciun ban. Cu cât trece timpul şi furnizorii nu-şi fac stocurile, preţurile cresc.
Suntem în continuare dependenți de importurile de gaze
Încă e în vigoare schema de sprijin pentru facturi, dar e posibil să se termine banii şi aici. România e în continuare dependentă de importurile de gaze. Anul trecut, am importat 30% din consum. Iar capacitatea noastră de stocare e doar de 3 miliarde de metri cubi.
Vasile Cârstea, director DEPOGAZ: Avem ca target 2025-2026 să atingem o capacitate de înmagazinare totală de 4,2 miliarde - 4,5 miliarde.
Pentru asta, trebuie investiţii de 250 de milioane de euro. Între timp, Rusia a oprit livrările de gaz către Germania prin gazoductul Nord Stream 1 pentru lucrările anuale de întreținere. Oprirea ar fi timp de 10 zile, însă guvernele din Europa sunt îngrijorate că perioada ar putea fi mult mai mare.
În Germania, ţară dependentă peste 80% de gazul rusesc, s-a trecut la raţionalizarea apei calde, la reducerea iluminatului public, iar mai multe oraşe germane pregătesc adăposturi pentru cei care nu-şi vor putea plăti facturile la iarnă.
Franţa a naţionalizat complet EDF, una dintre cele mai mari companii energetice ale Europei
Elisabeth Borne, premierul Franţei: Trebuie să avem control deplin asupra producţiei de electricitate şi eficientizării acesteia. Trebuie să ne asigurăm suveranitatea în faţa consecinţelor războiului şi a uriaşelor provocări pe care le avem în faţă.
Printre altele, oamenii sunt rugaţi să nu pornească aerul condiţionat, în condiţiile în care se aşteaptă ca preţul curentului electric să crească în lunile următoare cu o treime, iar cel al gazelor şi cu 50%.