Cât va câştiga un profesor debutant începând de anul viitor. Salariile dascălilor vor creşte cu 20%, dar în etape
Dascălii vor primi salarii cu 20% mai mari de anul viitor. De la anul, un profesor debutant va câştiga aproape 3600 de lei net. Sindicatele care ameninţau cu greva spun că sunt mulţumite de negocieri. Nu e cazul poliţiştilor, medicilor sau grefierilor, care ies în stradă, nemulţumiţi de venituri.
De Mădălina Iacob la 11.12.2023, 21:28Salariile profesorilor și directorilor de școli vor crește chiar din prima zi a anului care vine.
Simion Hancescu, sindacate EDU: În două tranșe, 1 ianuarie și 1 iunie, nu vă putem spune procentele pentru că în urmă calculelor vedem ce rezultă, va fi un proces mai consistent în ianuarie. Mărirea la debutant trebuie să fie 13 %, trebuie să fie negru pe alb, suplimentar venim cu 7%. Se creează premisele să depășim ce am promis în timpul grevei.
Mădălina Iacob, reporter Observator: Profesorii cer că Guvernul să își respecte promisiunile din vara trecută la milimetru. Iar asta înseamnă să le acorde diferența dintre salariul prevăzut în grilă și salariul actual. La această școală, un profesor debutant incaaseaza 3157 de lei, iar salariul prevăzut în grilă depășește un pic 3900 de lei. Asta înseamnă că mărirea ar trebui să ajungă undeva la 400 de lei. Dar probleme mai mari sunt cu salariile directorilor.
Daniela Voinea, profesoară: Un profesor care același grad și aceeași vechime cu mine are cam cu 1000 de lei mai mult.
- Bugetul pe 2024. Pensii şi salarii mai mari, dar şi 1,8 milioane de români care vor fi taxaţi. Pierd 83 de lei pe...
- Bugetarii care vor primi salarii mărite cu 20% în 2024. Bugetul pe anul viitor, aşteptat să fie adoptat de Guvern...
- Bugetul pe 2024 intră joi în şedinţa de Guvern. Ciolacu anunţă o majorare de 5% pentru "tot sistemul bugetar,...
Mădălina Iacob, reporter Observator: V-ar mulțumi doar 13% din cei 20?
Daniela Voinea, profesoară: Dacă ne gândim la copii, da. Dacă ne gândim că și noi avem copii acasă, nu.
Marcel Ciolacu a anunţat că îşi doreşte lefuri şi în funcţie de performanţa de la clasă
Marcel Ciolacu: Cel mai important e că e pentru prima oară când în învăţământ venim şi cu salariu, e normal că ne dorim şi performanţă, să nu mai păţim ce-am păţit şi-aici e treaba ministerului să vină cu criterii de performanţă.
Dacă situaţia din învăţământ e rezolvată, stradă fierbe de alte revendicări salariale. Poliţistii, grefierii, personalul din direcţiile de sănătate publică şi institutul național de statistică cer venituri mai mari.
La Constanţa, grefierii au suspendat activitatea instanței a timp de 4 ore.
Femeie: Suntem nemulțumiți și de condițiile de muncă, de subfinanțarea sistemului de justiție. Sediile nu sunt proprii, nici domeniul de activitate, nici numărului de angajați. Nu avem telefoane de serviciu, suntem sunați pe telefoanele personale. Că măsură de protest, grefierii nu vor mai răspunde la telefon.
Inspectorii direcțiilor de sănătate publică sunt deja în a patra săptămâna de proteste
Medicii de familie şi cei din policlinici ameninţă că nu vor mai elibera rețete pacienților. Nu au primit suficienți bani pentru decontările de la CNAS.
Medic: Săptămâna asta pe vineri, pe joi ar trebui să primim banii pe luna noiembrie, banii însemnând venitul cabinetului, să fie foarte clar. Nu salarii pe care noi nu i-am primit nici măcar pe luna octombrie.
Ultima plată din partea CNAS a fost făcută lună trecută, dar banii nu au fost suficienţi.