Antena LIVE
Video

Cât vor plăti bucureştenii gigacaloria iarna aceasta. Subvenţii la termoficare de 1,5 miliarde lei, anunţate de primarul Nicuşor Dan

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, estimează că va plăti, anul viitor, subvenţii în valoare totală de 1,5 - 1,6 miliarde de lei pentru termoficare, relatează Agerpres

De la 01.11.2022, 13:24

El a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, la sediul PMB, că preţul total de producţie, transport şi distribuţie ar urma să crească în această iarnă de la 860 de lei la 1.150 de lei pe gigacalorie. Ca urmare, subvenţia pentru termoficare suportată de municipalitate, care era în jur de 510 lei în luna martie, ar urma să ajungă la 800 de lei. Potrivit primarului, bucureştenii vor plăti în această iarnă preţul achitat în luna martie, adică de 350 de lei pe gigacalorie.

"ANRE a dat preţul de producţie către ELCEN, producătorul nostru, după cum a dat pentru toţi producătorii din România, preţ care se aplică începând din noiembrie. Preţul de producţie este cu 25% mai mult decât preţul de producţie de până acum. (...) În ceea ce priveşte ce ne interesează pe noi, preţul total producţie-transport-distribuţie, cel care era până acum 860 de lei cu TVA, va deveni aproximativ 1.150 de lei. El nu este oficial în momentul acesta, dar va fi aproximativ 1.150 de lei. Ceea ce înseamnă, pe angajamentul nostru de a păstra preţul pentru populaţie de 350 de lei gigacalorie, că, din aceşti 1.150 de lei, bucureştenii vor plăti 350 de lei, iar Primăria Municipiului Bucureşti - 800, în lunile care urmează. (...) Eu mă aştept ca subvenţia totală pe an, pe care Primăria Municipiului Bucureşti trebuie să o suporte în anul 2023, să fie de ordinul 1,5 - 1,6 miliarde lei", a explicat Nicuşor Dan.

El a menţionat că Primăria Capitalei urmează să achite în luna octombrie datoria de 140 de milioane de lei pe care o are faţă de Termoenergetica. Însă, pentru o altă componentă a datoriei, care ar putea totaliza peste 700 de milioane de lei, municipalitatea aşteaptă sprijinul Guvernului.

"Sunt două tipuri de datorii. Este o datorie care vine din facturi, conform tarifului stabilit de ANRE, iar aici suntem la aproximativ 140 - 150 de milioane. Acum, pe 7 - 8 noiembrie, o să primim cotele defalcate din impozitul pe venit şi această datorie se va reduce undeva la 50 de milioane de lei. În 7 - 8 decembrie o să fim la zero cu acea datorie. Deci, în 2022, ca şi în 2021, o să fie plătite integral facturile pe termie. În ceea ce priveşte cealaltă componentă a datoriei, care vin din diferenţe de pierderi între ce recunoaşte ANRE ca pierderi şi pierderile reale - 128 de milioane de lei în 2020, 240 de milioane în 2021 şi o să vedem cât o să fie, de ordinul a 300 de milioane în 2022 - aşteptăm în continuare suportul Guvernului", a precizat primarul.

Pe acelaşi subiect

Nicuşor Dan a atras atenţia din nou asupra faptului că ajutorul de la stat pentru Bucureşti în 2022 a fost de 15 milioane de lei, în timp ce pentru celelalte unităţi administrativ-teritoriale din ţară a totalizat 700 de milioane, în condiţiile în care în Capitală există 550.000 de apartamente, număr similar cu numărul total de apartamente existente în celelalte UAT-uri.

Întrebat dacă există riscul insolvenţei pentru Termoenergetica, în cazul în care PMB nu va primi sprijin din partea Guvernului, primarul general a replicat că nu vrea să ia în calcul această ipoteză. "Există discuţii periodice pe subiectul acesta şi eu vreau să evit să proiectăm această ipoteză", a răspuns el. 

Nicuşor Dan a semnat contractele pentru reabilitarea a 210 kilometri de reţea de termoficare. Lucrările încep în primăvară

Nicuşor Dan a semnat marţi alături de reprezentanţii companiilor câştigătoare, cele cinci contracte pentru reabilitarea a 210 km reţea de termoficare, cu finanţare europeană (POIM). Valoarea totală a investiţiei este de 260 milioane euro. Edilul general a subliniat că termoficarea este una dintre priorităţile actualei administraţii, având în vedere că sistemul de termoficare este "una din problemele cele mai mari" pe care Bucureştiul le are.

"E o bucurie să fim azi aici, să semnăm cea mai mare investiţie pe termoficare din acest mandat: contractul pentru 210 kilometri reţea de termoficare. (...) Un contract pe o perioadă de patru ani, ceea ce înseamnă cam 50 de kilometri în fiecare an, un contract de proiectare şi execuţie. Deja am avut nişte întâlniri preliminare şi proiectarea a început, astfel încât din primăvară să putem să începem lucrările din acest contract. Este un contract împărţit în cinci loturi", a declarat Nicuşor Dan.

Dan Dănasea, directorul de producţie al Energomontaj, a declarat că datorită materialelor folosite nu vor mai exista avarii pe aceste reţele. "Noile materiale folosite vor fi materiale care vor rezista la presiuni proiectate de 25 de bari şi la temperaturi de 150 de grade celsius, ceea ce nu s-a pus niciodată problema până acum la materialele existente în reţelele de termoficare. În plus, vor fi conducte preizolate, cu tipicuri şi proceduri specifice de punere în operă. (...) Nu vor mai fi avarii. Vor fi temperaturi de calcul şi presiuni mult superioare. În momentul în care presiunea de lucru din instalaţii, acum, este de 10 bari, iar presiunea de calcul este de 25 bari, iar când temperaturile pe tur acum sunt maxim 100 de grade, iar temperaturile pe care noi le luăm în calcul la proiectare sunt de 150, vă daţi seama, cu siguranţă, că proiectanţii noştri şi materialele folosite vor garanta că ani de zile nu vor mai fi avarii de niciun fel pe aceste reţele", a spus el pentru Agerpres.

Dan Dănasea a menţionat că în urma elaborării proiectului de detaliu vor exista mai multe informaţii despre modul efectiv în care vor fi realizate lucrările şi cum vor afecta acestea traficul, dar a adăugat că nu vor fi decopertate reţelele care afectează mijloace de transport sau zonele importante. "Termoenergetica execută lucrări de tipicul avariilor, pe tronsoane scurte, de 100-150 de metri. Proiectele despre care discutăm noi acum reprezintă reţele de ordinul kilometrilor, deci deja abordarea va fi diferită la aceste lucrări. Evident, nu o să putem să decopertăm reţele care afectează mijloace de transport, tramvaie sau nişte zone importante. Proiectul de detaliu o să lămurească multe aspecte, mai ales că toate proiectările vor duce înspre obţinerea unor autorizaţii", a afirmat acesta.

Cele cinci contracte de proiectare şi execuţie au fost câştigate de către următoarele firme:

- Magistrala II Sud: Asocierea Elsaco Electronic SRL - SC Sicor SRL - SC Energomontaj SA, având subcontractanţi pe ADREM Engineering SRL şi RDC General Contractor SRL - valoare 300.187.509 lei;

- Magistrala II-III Grozăveşti: Asocierea Elsaco Electronic SRL - SC Sicor SRL - SC Energomontaj SA, având subcontractanţi pe ADREM Engineering SRL şi RDC General Contractor SRL - valoare 168.150.000 lei;

- Magistrala V Grozăveşti: Asocierea Construcţii Erbaşu SA - Consix Construcţii SRL, având subcontractanţi Erbaşu Edil Construct SA, Erbaşu Total Construct SA şi Elsaco Electronic SRL - valoare de 257.313.061 lei;

- Magistrala Progresu - Berceni: Asocierea Construcţii Erbaşu SA - Consix Construcţii SRL, având subcontractanţi Erbaşu Edil Construct SA, Erbaşu Total Construct SA şi Elsaco Electronic SRL - valoare de 315.951.133 lei;

- Magistrala II Sud, II-III Grozăveşti, V Grozăveşti, Progresu - Berceni, II Vest, I-II-III Vest: Asocierea Energomontaj - SC Elsaco Electronic SRL - Sicor SRL - IPCT Instalaţii SRL, având subcontractant pe RDS General Contractor SRL - valoare 268.600.000 lei. 

Ți-a plăcut acest articol?

caldura bucuresti gigacalorie pret termoficare subventii nicusor dan
Întrebarea zilei
Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Secretul din alimentația lui Ion Iliescu. Fostul președinte i-a uimit pe toți...
Fanatik.ro
Publicat 02.05.2024
Vestea așteptată de toți pensionarii din România. Anunțul de ultimă oră...
Fanatik.ro
Publicat 02.05.2024
Ce pensie va avea Klaus Iohannis
spotmedia.ro
Publicat 02.05.2024
HOROSCOP FINANCIAR Mai 2024: Zodiile care vor face avere și zodiile care riscă...
Gandul
Publicat 02.05.2024
Cu generații în urmă românii stăteau la cozi pentru mâncare. Acum, stau alții
Adevărul
Publicat 02.05.2024
Ce a putut să găsească un tâmplar atunci când a dărâmat un perete în...
A1
Publicat 01.05.2024
Horoscopul zilei de 4 mai 2024. Gemenii sunt sfătuiți să nu mai amâne...
CaTine
Publicat 03.05.2024
Papanași sănătoși cu fulgi de ovăz. Rețeta cu smântână și dulceață...
spynews.ro
Publicat 26.04.2024
„Eram pedepsită constant”. Teodora Stoica spune cum a fost adolescența ei,...
GSP
Publicat 30.04.2024
Eroul român care a lansat celebra deviză „Pe aici nu se trece!”. Povestea...
Click.ro
Publicat 01.05.2024
Directoarea Twitter care dormea pe jos să-l susțină pe Elon Musk a ajuns la...
Useit
Publicat 01.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Tradiții și obiceiuri în Joia Mare. Ce este interzis să faci astăzi când...
Redacţia.ro
Publicat 02.05.2024
Medicul român care și-a ucis amanta și l-a rănit grav pe soțul femeii va fi...
libertatea.ro
Publicat 02.05.2024
Doja Cat a purtat o ținută îndrăzneață la o cină în New York....
ZU
Publicat 03.05.2024
Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic
Hello taste
Publicat 03.05.2024
Deshidratarea la copiii mici: cum se manifestă și ce poți face
Deparinti
Publicat 03.05.2024
O femeie care a cumpărat o valiză pierdută în aeroport a dezvăluit tot...
ziare.com
Publicat 02.05.2024
Halit Ergenç și-a sărbătorit ziua de naștere. La 54 de ani, actorul a avut...
Happy
Publicat 02.05.2024
Cum apar afecțiunile gastrointestinale. Cauze, simptome, metode de prevenție și...
Medicool
Publicat 03.05.2024
Florinel Coman l-a contactat pe Gigi Becali cu o cerere inadmisibilă! "Eşti...
orangesport.ro
Publicat 28.04.2024