Antena Meniu Search
x

Video Românii care ar putea da tot salariul pe factura la energie în februarie. Anul Nou vine şi cu regularizările

Începutul anului viitor va aduce facturi uriaşe la electricitate pentru sute de mii de români. Vorbim de cei care sunt conectaţi la sistemele de încălzire centralizate şi care, din cauza avariilor, ar putea ajunge să dea pe energie tot salariul, asta şi în urma regularizării aşteptate în februarie 2023. Specialiştii spun că statul ar trebui să ia măsuri şi să le acorde unor astfel de locatari compensaţii sau să mărească pragul până la care beneficiază de un preţ plafonat la energie. 

de Redactia Observator

la 11.10.2022, 19:45

Vezi și

Nici bine n-a venit frigul, că deja au apărut avariile la sistemul de termoficare din Capitală. 

Locatar: N-avem căldură, n-avem apă caldă. Copilul trebuie spălat. Nu ştiu unde o să ajungem. 

Reporter: Cum o să vă încălziţi la iarnă dacă n-o să aveţi căldură?

Locatar: Cu calorifer electric, acum am cumpărat boiler electric. 

Pe acelaşi subiect

Locatar: Eu mi-am pus un boiler micuţ şi face faţă aşa, să-mi ajungă de un duş. 

Mii de avarii la reţeaua de termoficare în Bucureşti, iarna trecută

Iarna trecută, în Bucureşti, s-au înregistrat mii de avarii la reţeaua de termoficare. Sute de mii de bucureşteni au rămas în frig, iar problema pare că nu s-a rezolvat nici acum. Din peste 700 de kilometri ai reţelei care trebuiau reparaţi, s-au reabilitar doar...

Claudiu Creţu, director Termoenergetica: Până în acest moment avem undeva în jur de 20 şi ceva de kilometri, dar o cifră finală vom avea în momentul în care finalizăm sezonul. Raportat  la avarii, nimeni nu poate să ştie. Reţeaua este aşa cum este, important e că vom fi mobilizaţi, astfel încât să intervenim cât se poate de rapid. 

Numai că, până se remediază avariile, locatarii vor cauta soluţii să se încălzească. 

Eugen Berceanu, administrator bloc: Ori încălzesc apă pe aragaz şi factura de gaz a venit chiar şi de 7-8 ori mai mare decat vara trecută. Mai este o variantă...să-şi monteze boiler la bucătărie şi un instant pt apă caldă la baie, lucru care duce la creşterea consumului la energie electrică. 

Dumitru Chisăliţă, expert energie: Discutăm de un consum foarte mare de energie electrică. un consum care riscă să depăşească cu mult 300 de kWh ca medie lunară. 

Facturi uriaşe la energie în lunile de iarnă

Spre exemplu, pentru un apartament cu două camere la care nu avem căldură şi nici apă caldă, am putea plăti 1.176 de lei pe lună, la un consum de aproape 1.500 kWh, asta dacă luăm în calcul preţul plafonat de 0.8 lei. La început de 2023 însă, oamenii, indiferent că sunt sau nu legaţi la reţeaua centralizată, s-ar putea lovi de încă o problemă. Vin regularizările la facturi. 

Dumitru Chisăliţă, expert energie: Toate facturile vor fi refăcute. În loc de un preţ de 0,8 lei, o să se pună un preţ de 2,5 lei. Sau care este preţul din contract. 

Corneliu Bodea, Centrul Român de Energie: O citire, într-un sistem accelerat, a tuturor contoarelor, pentru a determina cu exactitate consumul din 2022. Şi, pe cale de consecinţă, încadrarea sau neîncadrarea în categoria celor plafonaţi. 

Noul an vine şi cu regularizări

Experţii spun că, în urma regularizării, pentru un apartament cu patru camere, spre exemplu am putea plăti facturi cât salariul minim net pe economie, câştigat într-un an. La un apartament cu două camere, spre exemplu, se estimează, la regularizarea pe cele 12 luni, un cost de 13.566 de lei, odată cu depăşirea plafonului de 300 kWh şi cu raportarea la un preţ de 2,5 lei kWh. Soluţia ar fi:

Corneliu Bodea, Centrul Român de Energie: Să mărească cota de energie elctrică de care beneficiază un cetăţean pentru a putea fi în categoria celor plafonaţi, atunci când încălzirea centralizată este dovedit că nu a funcţionat în acea zonă, lucruri care se ştiu cu precizie. 

În România mai sunt în jur de 1,1 milioane de apartamente care sunt la sistemul de încălzire centralizat. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri economice » Românii care ar putea da tot salariul pe factura la energie în februarie. Anul Nou vine şi cu regularizările